Nyírmártonfalva polgármesterét elszomorítja a gúnyolódás

Nyírmártonfalva polgármesterét elszomorítja a gúnyolódás

Lombkoronasétány Nyírmártonfalván. (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elszomorítja Filemon Mihályt a lombkoronasétányon való gúnyolódás. Nyírmártonfalva polgármestere a Facebook-oldalán válaszolt Őrsi Gergelynek, Magyarország egyik szerinte leggazdagabb önkormányzata polgármesterének. (Őrsi Gergely a II. kerület vezetője.) Filemon úgy látja, a polgármesterhez tartozó Momentum a külföldi szervezetek pénzéből, megrendelésre dolgozik, Őrsi pedig lenéz és meggyaláz egy vidéki közösséget és annak polgármesterét. „Ez a fővárosi stílus már régen nem lep meg senkit a Nyírségben, csak elszomorít bennünket” – fogalmazott a településvezető.

Filemon remélte, hogy Őrsi közli majd a neki szóló teljes válaszlevelét, de azért maga is tájékoztatta a Facebook-oldala követőit. A politikus sérelmezi, hogy az uniós források kétharmada eddig Budapestre jutott, miközben a lakosság tizenhét százaléka él ott. Eközben elmondása szerint az EU térségeinek egy főre jutó GDP-je esetében Budapest 153, Hajdú-Bihar viszont csak 47 százalékon áll.

„Az Ön által megvetett vidéken olyan pályázatokkal lehet kirándulóhelyekre pályázni, mint jelen esetben, ahol 20% saját erőt kell hozzátenni, és a beruházást elő kell finanszírozni. A Nyírmártonfalván építés alatt álló, folyamatban lévő közjóléti beruházás megvalósítására ERDŐTULAJDONNAL RENDELKEZŐ, JOGERŐSEN BEJEGYZETT ERDŐGAZDÁLKODÓKNAK lehetett pályázni, az előbb említett feltételek szerint!” – fogalmazott Filemon.

A polgármester megkérdőjelezhetetlen ténynek tartja azt is, hogy egyetlen forint hazai és egyetlen eurocent uniós támogatást sem használt fel a kirándulóhely megépítéséhez. A családjuk tulajdonában lévő erdőről van szó, amelyet közjóléti célokra átenged használatra másoknak. Állítása szerint hozzátett, nem pedig elvett 15 millió forintot, megelőlegezve a teljes beruházási költséget. „Tehát, ha Ön hasonló saját erőből történő felajánlással segíti, vagy segítette a II. kerület közösségét, családokat, gyermekeket, akkor felvehetjük a kapcsolatot!” – fogalmazott. Fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy nem nyert uniós forrásokat erdőtelepítésre, továbbá harminc éve gazdálkodik, közel kétszáz hektár saját területen.

A Nyírmártonfalván épített lombkoronasétányból azután lett hír, hogy Hadházy Ákos és az Átlátszó ellátogatott a helyszínre. Mint kiderült, az ösvényt övező erdőt nem sokkal korábban tarra vágták, miután a polgármester szerint vágáséretté vált, és az ebből befolyó pénzt be lehetett forgatni az építkezésbe. Az uniótól remélt pénz ugyanis nem érkezett meg akkorra, mint várták. Őrsi Gergely polgármester szintén a Facebook-oldalán írt korábban nyílt levelet, arra kérve a másik vezetőt, hasznosítsák az értelmetlen, lomb nélküli lombkoronasétányt. „Mivel Budapestre amúgy sem érkeznek ilyen jellegű uniós források, a nyírmártonfalvai »építmény« pedig szemmel láthatóan teljesen értelmetlen, ezért örömmel átvennénk az ott felhasznált anyagokat, hiszen a II. kerületben található erdő, rengeteg védett természeti érték. Emellett lelkes hívei vagyunk az újrahasznosításnak, ezért ha városrészünk átvehetné a nyírmártonfalvai lomb nélküli, tarra vágott erdőbe épített lombkoronasétány faanyagát, abból valódi erdei környezetben építenénk hidat patak fölé, kilátót, tanösvényhez eszközöket, vagy éppen örömmel használnánk turistautak rekonstrukciójához, esetleg élőhelyjavításra például a nemrég védetté tett és alaposan kitakarított Szalamandra-völgyben »bennünket«” – írta Őrsi Gergely.