Nyolc beteg elhunyt és 894 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak

Nyolc beteg elhunyt és 894 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak

Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét a Kecskeméti Katona József Gimnázium bejáratában 2020. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnapi adathoz képest ismét nőtt Magyarországon az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, összesen 894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a kórt, ezzel 26 461főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett, 5890-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 806 fő. Az aktív fertőzöttek 37, az elhunytak 53, míg a gyógyultak 38 százaléka budapesti. 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a kormány tájékoztatási oldala, a Koronavirus.gov.hu.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon, az általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége – írták. Emlékeztettek, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Felhívták a figyelmet, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is célszerű kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartson mindenki távolságot az embertásaitól, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Arra intettek, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérték, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Megerősítették, hogy a kórházakban és az idősotthonokban továbbra is látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több, mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív törzs jelenleg 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt – közölték.