Nyolc napig tartó sztrájkba kezdtek egy budaörsi gimnáziumban

Nyolc napig tartó sztrájkba kezdtek egy budaörsi gimnáziumban

Fotó: Facebook/Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző IskolaFotó: Facebook/Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolc napig tartó sztrájkba fogtak a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tanárai – derült ki az intézmény közleményéből. Tájékoztatásuk szerint hiába kérték és követelték szakszervezetek, pedagógusok, szülők és diákok, nem indult el semmilyen párbeszéd az oktatásirányításért felelős szervezetek és az érintettek között.

Az Illyés oktatói, ahogy mások is, szintén a kirúgott vagy leváltott tanárok azonnali visszahelyezését követelik. Továbbá kérik, hogy szüntessék be a pedagógusok lejáratását és megfélemlítését, kapjanak érdekérvényesítő sztrájkjogot, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot, és kisebb terhelést helyezzenek a diákokra és pedagógusokra.

„A valódi érdekérvényesítésre alkalmatlan sztrájk helyett a polgári engedetlenség eszközét választó pedagógusokat elbocsátották vagy elbocsátással fenyegették meg. Felháborodással tiltakozunk a fenyegetés és aránytalan retorzió ezen formája ellen, és követeljük a kollégák azonnali visszahelyezését állásaikba” – írták az Illyés pedagógusai.

Hozzátették azt is, nem lehet tovább hallgatni, mert az „elhibázott oktatáspolitika évtizedekre fogja tönkretenni hazánk jövőjét”.

Csütörtökön sztrájkkal, ülősztájkkal, sávlezárással, flashmobokkal és kisebb demonstrációkkal tiltakoztak országszerte az oktatás állapota miatt.