Nyolcmilliárdos közbeszerzés a Készenléti Rendőrségnél – Húsz darab lövedékálló lepelre is igény támadt

Nyolcmilliárdos közbeszerzés a Készenléti Rendőrségnél – Húsz darab lövedékálló lepelre is igény támadt

Szép új Mercedes járőrkocsik Budapesten (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Készenléti Rendőrség több mint 8 milliárd forintba kerülő beszerzésére hívta fel a figyelmet a Népszava. A bevásárlások között találtak egy budaörsi ikerházat, amit a megszólaltatott egyik szomszéd szerint egy vidéki rendőri vezetőnek vásároltak, limuzin osztályú Audi A3-asokat, de húsz lövedékálló lepelt.

A

legfigyelemreméltóbb tétel a készenlétisek autóbeszerzése. A beszállító az állami beszerzéseken

rendszeresen taroló Porsche Hungária Kft. lesz. 

Idén április és november között 450 Škoda Octaviát vásárolnak a cégtől, további 450 darabot pedig 2019 és 2024 között a Porsche Lízing Szolgáltató Kft.-től lízingelnek. Mindkét beszerzés mellé ötéves szervíszolgáltatást is megrendeltek. A Škoda Octaviákért öt év alatt összesen 3,89 milliárdot fizetnek. Rendeltek további száz Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t is, ugyanilyen megoszlásban, vagyis 50 autót november végéig, 50-et pedig 2024-ig vásárolnak, illetve lízingelnek a Porsche cégeitől. Utóbbi összesen 429,4 millióba kerül. Vagyis összesen egy 4,32 milliárdba karülő autóbeszerzést ütöttek nyélbe a Készenléti Rendőrségnél.

A Népszava szerzője szerint „nem egyértelmű, hogy az új Audik és Škodák beszerzésére miért van szükség”, mert rendőrség már 2017-ben több mint 37 milliárd forintot költött új autókra, köztük 200 Audi-3-ast és több mint 1100 Škodát is vásároltak, 2018-ban pedig további 526 autóval bővült a rendőrségi járműpark – ahogy azt tavaly mi is feltártuk egy összeállításban.

Rettenetesen sok pénzt költünk rendőrautókra | Magyar Hang

Több száz csapatszállítót és rengeteg Mercedes gépkocsit vásárolt a rendőrség.

A Népszava által közölt beszerzési listán szerepel a 12,2 millió forintért vásárolt 20 darab lövedékálló lepel, amit augusztus közepéig szállíthat le a Tactical Kft. A Népszava a cégtől megtudta, hogy ez olyan, a megrendelő igényei szerint szabott rugalmas lepelféle, ami 9 milliméteres lövedék és gránáttámadás ellen is megvédi hordozóját.

A lepelt köpenyként is lehet viselni, de általánosabb, hogy egyfajta ruganyos falként használják kiemelt személyek védelménél. A készenlétisek 787 millió forintos egyedi szerződést kötöttek „ESC támogatás és MS migráció” kóddal az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft.-vel, 2022-ig összesen 1, 9 milliárd forintért rendeltek helikoptereken használható hőkamerás kutatórendszereket a Fly4 Less Kft.-től, és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is kapott tőlük egy 1,1 milliárdos informatikai megbízást.

Vagyis összesen 8,2

milliárd forintot költöttek el olyan tételekre, melyek célját kurta

félmondatokkal, szakzsargonos jelöléssel magyarázták.