Nyomoz a rendőrség az Országos Polgárőr Szövetség vezetését érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség az Országos Polgárőr Szövetség vezetését érintő ügyben

Túrós András a polgárőrség munkájáról beszél augusztus 13-án Budapesten, a háttérben Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (Fotó: Árvai Károly/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamis vád bűntett gyanúja miatt folyik nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) VII. Kerületi Rendőrkapitányságán egy olyan ügyben, amely érinti az Országos Polgárőr Szövetséget (OPSZ). A nyomozás tényét a BRFK megerősítette lapunk érdeklődésére, hangsúlyozva: gyanúsítotti kihallgatás válaszadásig az ügyben nem történt, a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást adni nem áll módjukban.

Lapunk úgy tudja, ügyészségi döntés alapján folytat nyomozást a rendőrség. Régóta húzódó ügyről van szó, a feljelentő Túrós András OPSZ-elnök korábbi helyettese, a szervezet volt Hajdú-Bihar megyei elnöke. Tóth Attila azután tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, hogy a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság 2021 tavaszán bűncselekmény hiányában megszüntette azt az eljárást, amelyben hűtlen kezeléssel gyanúsították egy, korábban az általa vezetett megyei szervezet tulajdonában lévő autó eladása kapcsán. Ezt az eljárást az OPSZ kezdeményezte az ügyészségen. A hamis vád ügyében a rendőrség egyszer már bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette az eljárást, ám a korábbi polgárőr vezető tavaly ősszel az ügyészségen tett panaszt, az ügy ezután került újra a rendőrség elé.

 

A volt Hajdú-Bihar megyei elnök többek között az OPSZ 2016-os mellénybeszerzése miatt került konfliktusba a szervezet vezetésével. A beszerzés körüli vitákról lapunk többször is beszámolt, a polgárőr szövetség jogi eljárást is kezdeményezett, a cikkek szerzőjét pedig ismeretlenek levélben fenyegették meg erre az ügyre hivatkozva.

A 78. életévében járó Túrós András a rendszerváltás előtt lett országos rendőrfőkapitány és belügyminiszter-helyettes, később Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter, volt országos rendőrfőkapitány helyetteseként tevékenykedett, 1997 óta vezeti az OPSZ-t. Legutóbb 2020 őszén erősítették meg újabb öt évre a tisztségében ellenszavazat nélkül.

A szervezet alapszabálya úgy rendelkezik, hogy ha az OPSZ valamelyik tisztségviselője ellen büntetőeljárás indul, azt haladéktalanul köteles írásban bejelenteni az elnöknek, illetve az elnökségnek.