Botrányos debreceni közmeghallgatás: lezárták a nyomozást a megütött nő ügyében

Botrányos debreceni közmeghallgatás: lezárták a nyomozást a megütött nő ügyében

Megütöttek egy nőt a CATL akkumulátorgyár ügyében tartott közeghallgatáson Debrecenben 2023. január 20-án

Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult a rendőrségi nyomozás a januári debreceni közmeghallgatáson történt fizikai atrocitás ügyében – tudta meg a Magyar Hang. Az ügynek azonban nincs vége.

Januárban botrányos jelenetekkel tarkított, fizikai atrocitásba torkollt közmeghallgatást tartottak Debrecenben a kínai CATL akkumulátorgyártó környezetvédelmi engedélyezi eljárásának részeként. Mint arról beszámoltunk, a hajdú-bihari kormányhivatal által szervezett eseményen heves indulatok törtek felszínre: egy résztvevő férfi megütött egy, az akkugyár mellett érvelő nőt. Szintén megírtuk: az eset következtében nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt indult eljárás a Debreceni Rendőrkapitányságon. A támadót meggyanúsították. Értesülésünk szerint azonban a rendőrség időközben befejezte a nyomozását.

Ezt a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség érdeklődésünkre megerősítette lapunknak. Az eljárás megszüntetéssel ért véget. A Debreceni Járási Ügyészség erről az eset összes körülményének és a gyanúsított személyének vizsgálata és értékelése alapján döntött. Az indoklás szerint „a gyanúsított cselekménye olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés kiszabása, vagy más intézkedés alkalmazása szükségtelen”, egyben a gyanúsítottat megrovásban részesítették. Dr. Harmati Judit ügyész tájékoztatásából kiderül: az ügyészségi határozat még nem jogerős.

Az ügynek azonban ezzel nincs vége: az ügyészség szerint ugyanis a garázdaság mellett megvalósult könnyű testi sértés is. Ez magánvádas eljárás, a bíróságon folytatódik. Emiatt megkerestük a Debreceni Törvényszéket is. Onnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügy egyelőre nem érkezett meg a Debreceni Járásbíróságra. Ez azonban – tesszük mi hozzá – alighanem csak idő kérdése.

A január 20-i közmeghallgatáson történtekről részletesen beszámoltunk. Az akkugyár mellett kiálló nőt az egyik olyan időszakban érte támadás, amikor a rendezvényt meghirdető megyei kormányhivatal éppen nem volt ura az eseményeknek. Számos ilyen periódus akadt. A támadást megelőzően a résztvevők egy része – a leghangosabb ellenzők és néhány jelenlévő akkugyár-szimpatizáns – egyaránt elhagyták a helyüket, és a székek előtt adtak hangot észrevételeiknek hangos szóval. Az áldozat ekkor azt kifogásolta, hogy az ellenzők a fórum alapvető viselkedési szabályait sem tartják be. A moderátor, a kormányhivatal főosztályvezetője azonban hiába kérte őket, hogy üljenek le, és tartsák be a szabályokat. Ezt követően lépett oda a moderátorhoz a későbbi támadó, és – újólag – megkérdőjelezte a főosztályvezető joghatóságát.

Amikor a férfi távozni akart a kormányhivatali dolgozók előtti térből, akkor ütötte meg az előtte álló, az akkugyár mellett többször érvelő nőt. A sértett az ütéstől előbb a hivatalnokok és szakértők asztalára esett, majd a padlóra került. Onnan felsegítették. Eközben a támadó hátrafelé igyekezett. Miután észlelte, hogy utána eredt az áldozat párja és mások is, sietett elhagyni a helyszínt. Kint azonban megállították. A helyszínen a sértett párjához egészségügyi személyzet is érkezett.

A Hvg.hu éppen a napokban írta meg, hogy a kormány benyújtotta az országgyűlésnek azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek elfogadása esetén minden fontosabb beruházásnál, közigazgatási hatósági ügynél alkalmazható lesz a köz nélküli közmeghallgatás intézménye. Ennek tárgyalása is ezen a héten kezdődött. A köz nélküli közmeghallgatás intézményét már tavasszal bevezették a közigazgatási hatósági eljárásban.