Nyomozás indult az évek óta épülő négymillárdos szekszárdi uszoda ügyében

Nyomozás indult az évek óta épülő négymillárdos szekszárdi uszoda ügyében

Az épülő szekszárdi uszoda (Forrás: Rácz Zoltán Ész-képviselő Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösen nagy vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a hosszú ideje késésben lévő szekszárdi uszoda építése ügyében, amelynek sorsával lapunkban is többször foglalkoztunk. Az eljárás ténye Harangozó Tamásnak, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesének írásbeli kérdésére adott válaszból derült ki, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter szignált.

A fejleményről Bomba Gábor szekszárdi ellenzéki önkormányzati képviselő számolt be a Facebook-oldalán. Itt arról is írt, hogy a feljelentést ő tette a Szekszárdi Rendőrkapitányságon.

Felidézte, hogy a közel 4 milliárd forintos beruházás hosszú évek óta kampánytéma a tolnai megyeszékhelyen. Noha az új uszoda megépítésével még a fideszes Horváth István korábbi városvezető is kampányolt – később ő országgyűlési képviselő lett –, az alapkövét csak 2018 márciusában tették le. A beruházás várható befejezését először 2019 augusztusára ígérték, majd Ács Rezső (Fidesz–KDNP) polgármester először novemberre, később pedig a pandémia alatt egyedül eljárva a közgyűlés nevében, tiltakozásukat figyelmen kívül hagyva, 2020 szeptemberre tolta ki határidőt. Bomba Gábor szerint ezzel a módszerrel elérte, hogy annak ellenére, hogy az uszoda fele sem készült el, és jelenleg már az eredetihez képest 16 hónapos a csúszás, egyetlen forint kötbért sem fizetett még az építő cég.

A pályázat végső határideje – 2020. december 31. – is lejárt. Ezt megelőzően a szekszárdi közgyűlés döntött arról, hogy a befejezés érdekében 2020. december 31-ig jogfolytonossági nyilatkozattal fenntartja a szerződést, és kérte a Miniszterelnökséget, adjanak még időt, pénzt, hogy 2021-ben befejezzék az uszodát. Ennek feltétele egy ütemezett pénzügyi és műszaki befejezési terv.

2020 novemberében azonban a polgármester ismét átvette az irányítást a közgyűléstől. Bomba állítása szerint azonban az építés azóta sem halad, és a befejezési tervet nem látta senki. Közben a szerződés lejárt, a hosszabbításról sincs hír. Bomba Gábor szerint ha az uszoda nem készül el a vállalt határidőre, Szekszárdnak vissza kell fizetnie a több milliárdos támogatást, az pedig csődbe viszi a várost.