Nyomoznak az árverésre került zsidó anyakönyvek miatt

Nyomoznak az árverésre került zsidó anyakönyvek miatt

Négyszáz dollár a kikiáltási ára a sátoraljaújhelyi izraelita közösség halotti anyakönyvének (pinkász) az 1942-46 közötti időszakból. Tartalmazza a holokausztban elhunytak neveit is (Fotó: Kedem-auctions.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nappal korábban megjelent cikkünkben arról írtunk: Izraelben napokon belül elárverezik magyarországi zsidó közösségek régi egyházi anyakönyveit, melyek legálisan nem kerülhettek ki az országból. Debreceni, miskolci, sátoraljaújhelyi, hajdúböszörményi, putnoki és ónodi zsidó közösségek regisztereiről van szó, köztük olyanokról, amelyek bőven túlélték a holokausztot, és nemrég tűnhettek el.

Azóta megérkezett a válasz a licitet szervező izraeli Kedem cégtől. Meron Eren igazgató azt írta, a kérdés igen összetett és érzékeny, ezért sokat nem mondhatnak, de annyit igen, hogy kapcsolatban vannak például a miskolci zsidó közösséggel és olyan megoldást keresnek a helyzetre, amely mindkét fél számára kielégítő. „Jól ismerjük az eladót, aki egy idős, jó hírű gyűjtő, és aki sok évvel ezelőtt jóhiszeműen vásárolta a főkönyveket” – írták lapunk megkeresésére.

Időközben telefonon beszéltünk a Miskolci Zsidó Hitközség megbízott elnökével, Grósz Endrével is (a korábbi elnököt tavaly decemberben váltották le, miután októberben a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség által működtetett neológ rabbinikus vallási bíróság azt állapította meg, hogy nem zsidó – a szerk.). Grósz elmondta, tudnak az ügyről és kapcsolatban vannak az árverést szervező izraeli céggel, amely azt ígérte nekik, hogy a vitatott értékeket egyelőre nem árverezik el. (Ennek ellenére a honlapon még ott vannak a kalapács alá kerülő tételek között – a szerk.)

A miskolci vonatkozású iratokat egy raktárként használt irodából lopták el valamikor az elmúlt években – azért sem vették észre a hiányt, mert ezeket a régi regisztereket nem használják napi szinten, ráadásul az egyik kötet eredeti borítója a polcon maradt, az elkövető kivágta a bőrkötésből a könyvet. Azóta – legalábbis az árverési oldal fotója szerint – már új kötést készíttetett a regiszternek valaki.

Grósz Endre azt is elmondta, hogy a lopást vélhetően nem külső ember, hanem olyasvalaki követhette el, aki pontosan tudta, hogy hol és mit kell keresni. Miután a lopás nem csak őket, hanem több magyarországi közösséget érint, a Mazsihisz országos feljelentést tett a rendőrségen.

Levelet kaptunk az egyházi könyvek visszavásárlására gyűjtést szervező férfitől is. Vincze István azt írta, hobbiszinten 6-7 éve foglalkozik családfa kutatással, és gyakran olvassa a különféle árverések tétellistáit. A visszavásárlás ötlete egy családfa kutatókat tömörítő zárt Facebook-csoportban merült fel, főként azért, hogy megszerezve digitalizálni tudják ezeket. Tapasztalatuk szerint ugyanis az izraelita anyakönyveket a legnehezebb kutatni, mert egyszerűen nem hozzáférhetőek – rendszerint raktárak, irodák mélyén lapulnak valahol elfelejtve. Vincze magára vállalta a gyűjtés megszervezését, ezért fut az ő neve alatt a projekt.

– Az álláspontom az, hogy a kutató közösség számára könnyen és helytől függetlenül elérhetővé kellene tenni az ilyen jellegű, családkutatáshoz fontos anyagokat. A legjobb lenne, ha minden visszakerülni a jogos tulajdonoshoz, és azok online elérhetővé tennék a tartalmát. Ez volt a hajtóerő, megszerezni, saját költségen digitalizálni és a publikum elé tárni mihamarabb az értékes regisztereket, fejtette ki – írta nekünk Vincze István.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.