Ódor Ferenc a barátai talpát érezte a hátán

Ódor Ferenc a barátai talpát érezte a hátán

Ódor Ferenc (Fotó: Fidesz.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabályos koncepciós eljárás gyanúja olvasható ki a Népszava cikkéből, amit a volt fideszes országgyűlési képviselő, Ódor Ferenc korrupció gyanúja miatti letartóztatásának hátteréről ír.

Ódor az utóbbi időkben az encsi járási hivatal vezetője volt, az elmúlt év végén, karácsony előtt nagy visszhangot váltott ki, hogy egy vezető beosztású földhivatali köztisztviselővel együtt őrizetbe vették, bilincsbe verve vitték el a nyomozóhatóság emberei. Ódort végül hazaengedték, csak bűnügyi felügyeletét rendelték el.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint vezető beosztású hivatalos személy, az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytatnak nyomozást Ódorék ügyében. Az ügyészség szerint szerint a járási hivatal két vezető beosztású tisztviselője négymillió forintot kért a hivatali ügyintézésért cserébe.

A miniszterelnökség is szinte azonnal közleményt adott ki az esetről, miszerint Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár utasította a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy az Encsi Járási Hivatal hivatalvezetőjét, Ódor Ferencet azonnali hatállyal függessze fel az állásából.

A Népszava által megkérdezettek közül voltak, akik szerint a vesztegetési ügy összefügghet az M30-as autópálya továbbépítésével, amely több tízmilliárdos beruházást jelent Encs környékén. Az M30-as autópálya korábban átadott 30 kilométeres szakasza után most a Miskolcot az északi országhatárral összekötő, és az encsi járást is érintő szakasz továbbépítése kezdődik: az első szakasz 40 milliárdos, a második 75 milliárdos, míg a harmadik 64 milliárdos beruházást jelent.

A Népszava a korrupcióval gyanúsított Ódor Ferenc környezetében kutakodva a politikus ismerőseitől azt tudta meg, hogy a politikus nem érezte jól magát hivatalvezetőként.

A letartóztatása előtti időkben gyakran azt mondogatta Ódor, hogy „Az úgynevezett barátaim talpát érzem a hátamon” – legalábbis ezt állítják a Népszavának nyilatkozó ismerősei. Többen is egybehangzóan azt állították, hogy vissza akart térni a politikai színtérre.

A Népszava AZT ÍRJA, hogy Ódor Ferenc, bár 1993 óta tagja volt a Fidesznek, mindig is a párt egyfajta belső ellenzéki tagjának számított, aki kritikus véleményét sem rejtette véka alá, és kiállt a peremvidéken élők érdekeiért. Ismerősei kétlik, hogy Ódor megvesztegethető lenne, de azért hozzátették, hogy a politikában töltött évek „még a legerősebb jellemet” is kikezdhetik.

Lehet, hogy fogadott el valamilyen előnyt, lehet, hogy csak behúzták a csőbe. Ma olyan időket élünk, hogy nagyon sok embert le lehetne buktatni hasonló ügyekben, miközben milliárdos csalások elkövetői maradnak érinthetetlenül, szabadlábon. Vele vagy példát akarnak statuálni, vagy az újabb politikai szerepvállalásának akartak így keresztbe tenni – mondta a Népszavának Ódor egy volt kollégája.

Egy miskolci ellenzéki politikus pedig azt nyilatkozta: ha Ódor függetlenként visszatért volna a közéletbe, területfejlesztési szakemberként szinte a teljes ellenzéki politikai paletta támogatását élvezte volna. Állítólag ez ügyben már indultak is óvatos, tapogatózó tárgyalások.

Ódor Ferenc nevéhez korábban semmilyen gyanús ügy nem kapcsolódott, tiszta kezű politikusként tartották számon.

Ódor 1990 és 1998 között Garadna polgármestere, 1998 és 2014 között pedig a Fidesz országgyűlési képviselője volt, közben pedig a megyei önkormányzatot is vezette.

Ódor Ferencet megpróbáltuk elérni telefonon, ha visszahív minket, cikkünket frissítjük.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.