OGYÉI-főigazgató: további vakcinákat is vizsgálnak

OGYÉI-főigazgató: további vakcinákat is vizsgálnak

Zsákai Zsolt háziorvos az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját készíti elő kaposvári rendelőjében 2021. március 18-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgál az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – mondta Szentiványi Mátyás, az intézet főigazgatója az M1csatorna hétfő esti műsorában.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn jelentette be, hogy az OGYÉI két új, koronavírus elleni vakcinát engedélyezett. Az OGYÉI azt közölte: a CoviShield vakcina az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett, vektoralapú készítmény. Erre a vakcinára a kanadai gyógyszerészeti hatóság (Health Canada) februárban adott ki veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt. A kanadai-kínai együttműködésben, a CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által kifejlesztett védőoltás szintén egy vektoralapú vakcina, előnye, hogy már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez. A vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ jóváhagyása után lehet majd alkalmazni.

Szentiványi Mátyás az M1-en kérdésre válaszolva kiemelte: az NNK nem csak egyszer engedélyezi a vakcinákat; minden érkező szállítmányt vizsgálnak, és azokat külön is engedélyezniük kell. A főigazgató kiemelte, ahogy egyre több embert oltanak be, egyre többen fordulnak az oltás felé. Sokkal nagyobb lett az oltások iránti bizalom.