Ők Budapest legújabb díszpolgárai

Ők Budapest legújabb díszpolgárai

Csoportkép a kitüntetettekről, elöl középen Karácsony Gergely főpolgármester, díjátadó, a főváros napja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen díszpolgári címeket és elismeréseket adtak át az Újvárosháza dísztermében 2022. november 17-én. Az eseménnyel megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Díszpolgári címeket osztott Karácsony Gergely, főpolgármester a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat alkalmából – írja a 444.hu.

A kitüntetettek: Dés László, zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője, Hajdu László nyugalmazott 15. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora, illetve Závada Pál író.

Posztumusz kitüntetést adományoztak Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, valamint Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő számára.

A főpolgármester szerint a kitüntetettek „Budapest szebbik és jobbik arca, Budapest színe és java. Sokszíne és legjava”. Mint mondta, „Budapest őrzi a polgári ethosz maradékát ebben az országban.” Ez azt jelenti, hogy az igazságot minden körülmények között jobban szeretjük a hazugságnál, a politika pedig nem a pillanat uralása, hanem az igazság keresése, és nem bűnbakokat, hanem megoldásokat keresünk.

Hangsúlyozta, Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja és az a hitünk, hogy nekünk, akik „hiszünk az emberségben, az emberiességben, a méltányosságban, a civil kurázsiban, a szolidaritásban, van egy jobb történetünk. És itt, Budapesten ennek a történetnek a jegyében rendezzük be az életünket.”

Karácsony Gergely emlékeztetett, 2023-ban ünnepeljük Budapest 150. születésnapját, ám az évforduló nem az alapításról, hanem az egyesítésről szól, hogy „másfél évszázada lakjuk már be ezt a helyet a különbözőségeinkkel együtt”. Az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást - tette hozzá Karácsony Gergely.

A kitüntetettek nevében Závada Pál mondott beszédet és köszönetet. Mint mondta, a Budapest-történet nem beszélhető el értékválasztás nélkül, ha igazi európai fővárosban akarunk élni, nem pedig ismét valami hagymázas rémálom közepén.