Október 14-re újabb pedagógussztrájkot hirdetnek

Október 14-re újabb pedagógussztrájkot hirdetnek

Tüntetők a Kossuth téren 2022. október 5-én (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 14-ére, azaz jövő péntekre újabb sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – ezt az érdekképviselet közölte, azt kérve az oktatás valamennyi dolgozójától, hogy csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. Ahhoz egyébként, hogy ez jogszerű lehessen – hívták fel a figyelmet – október 7-e, azaz most péntek 16 óráig be kell jelenteni a sztrájkot az intézményvezetőknek.

A PSZ azt is közölte, hogy részt vesznek a diákok október 23-ára meghirdetett szolidaritási tüntetésén. Az Adom Diákmozgalom szervez az ünnepre megmozdulást „Szolidaritási tüntetés a tanárainkért” címmel a Széchenyi térre, a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé. Mint az esemény meghívójában írják, a magyar oktatási rendszer sose cipelt ennyi súlyt egyszerre a nyakában: alulfizetett tanárok tanítanak elavult tananyagot, kimerült és traumatizált diákoknak, rosszul szigetelt épületekben, 14-16 fokos hőérzetben. Kifejtik azt is, hogy az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívül a kormány, sőt, egész tömegeket alázott meg, és hagyott magára az ország vezetése. Bár más-más téren kívántak változást elérni, az közös bennük, hogy semmibe veszi őket a hatalom. – Kiállunk magunkért. Kiállunk egymásért. Kiállunk, hogy végre elérjük célunk – írják.

Az oktatás helyzete miatt tiltakozók szerdán, a pedagógusok világnapján tartottak nagyszabású megmozdulásokat: reggel élőlánc, napközben sztrájkok és polgári engedetlenségek, kora este hídfoglalás, este pedig egy jelentős demonstráció zajlott a Kossuth téren.