Októberben találkozhat a német kancellárral Orbán Viktor

Októberben találkozhat a német kancellárral Orbán Viktor

Madrid, 2022. június 28.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) VI. Fülöp spanyol király az állam- és kormányfők részére adott gálavacsoráján a madridi Királyi Palotában 2022. június 28-án. Másnap kezdődik a NATO állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója. Orbán Viktor mellett Rumen Radev bolgár köztársasági elnök (b), mögötte Olaf Scholz német kancellár.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október elején (várhatóan október 10-én, hétfőn) Berlinbe utazik Orbán Viktor, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson Olaf Scholz német kancellárral – tudta meg több forrásból a Szabad Európa.

A megbeszéléseken a lap információi szerint várhatóan a magyar félnek érzékeny témák is szóba kerülnek majd. Így a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén túl a magyar jogállamiság kérdése, az Ukrajnában zajló háború és a lehetséges további uniós szankciók is terítéken lehetnek. 

A meghívás azért is figyelemre méltó, mert tavaly december óta, amikor Olaf Scholz elfoglalta hivatalát, nem került sor kétoldalú eszmecserére a két kormányfő között. Pedig magyar részről többször jelezték már, hogy nyitottak lennének ilyenre.

Ráadásul külügyminiszteri szinten sem volt még ennyire hűvös a viszony, Szijjártó Péter és Annalena Baerbock sem tart rendszeresen kapcsolatot, ez korábban nem volt jellemző a kétoldalú relációban – jegyzi meg a portál.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta kérdéseikre, hogy „a miniszterelnök nemzetközi programjairól a kellő időben tájékoztatjuk a szerkesztőségeket”.