Októbertől indul a zöld-csok

Októbertől indul a zöld-csok

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közleménye szerint októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. 

A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében maximum 2,5 százalékos kamat mellett és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.

A kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik – 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermeknél 15 millió Ft hitelösszegig – csak maximum 3 százalékos kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja.

Azok a gyermekes szülők, akik új, zöld otthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöld Otthon Program keretében valósítják meg, az említett 10/15 millió Ft-os összegig – CSOK igénybe vétele esetén – a 2,5 százalékos maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra.