Olasz orvosok szerint egyszerre harmincezer koronavírusos beteg kerülhet kórházba, ha nem zárják le az országot azonnal

Olasz orvosok szerint egyszerre harmincezer koronavírusos beteg kerülhet kórházba, ha nem zárják le az országot azonnal

Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazott koronavírussal fertőzött betegeket ápol (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További olaszországi tartományok és térségek járványveszélyességi fokozatát emelik meg – közölte az érintett Abruzzo régió elnöke közösségi oldalán hétfő este. Marco Marsilio abruzzói tartományi elnök Twitter-fiókján jelentette be, hogy további öt régióban – Abruzzo, Umbria, Liguria, Basilicata és Toszkána – megemelik a járványveszély fokozatát szerdától. A rendelkezést Roberto Speranza egészségügyi miniszter a következő órákban írhatja alá. A tárca megerősítette az értesüléseket a sajtónak.

Az érintett térségek eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyfokozatú zónának számítottak a kormány péntektől bevezetett osztályozása szerint. A szigorítással narancssárga övezetnek, vagyis közepesen veszélyesnek nyilvánítják őket, a korábban ugyanebbe a fokozatba sorolt Pugliával és Szicíliával együtt. A narancssárga tartományokba kizárólag nyomós indokkal lehet belépni, vagy onnan távozni. Engedéllyel lehet a tartományokon belül is mozogni, például egyik városból a másikba eljutni. Az országos éjszakai kijárási tilalom mellett a narancssárga övezetben napközben is csak indokolt esetben engedélyezett a közlekedés, leállítják a vendéglátást, valamint korlátozzák a kereskedelem nyitvatartását is.

Ezzel egy időben vörös zónává léptették elő az autonóm Bolzano térségét. A legmagasabb fokozatú régiók között Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Calabria és Alto Adige szerepel. A sárga Campania tartomány veszélyességi szintjének esetleges emeléséről kedden határoznak.


Az orvosok országos szövetségének elnöke, Filippo Anelli korábbi felhívását ismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól. – Ez az egyetlen megoldás – mondta. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztető-gépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel is emelkedhet.

Egy nap alatt 25 271 új beteget szűrtek, az elvégzett tesztelések száma azonban valamivel több mint 147 ezer volt a korábbi majdnem 200 ezerhez képest. A betegek közül 356-an haltak meg, így a halottak száma elérte a 41 750-et. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja az 573 ezret, a betegek átlagéletkora 46 év.  Februártól több mint 960 ezren betegedtek meg, az utolsó hónapban 510 ezren.