Ombudsmanhoz fordult Szél Bernadett a gyülekezési tilalom miatt

Ombudsmanhoz fordult Szél Bernadett a gyülekezési tilalom miatt

Szél Bernadett (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszakításokkal ugyan, de nagyjából egy éve teljes gyülekezési tilalom van itthon, annak még „járványbiztos formáit” is tiltja a kormány veszélyhelyzeti rendelete – ezt kritizálja Szél Bernadett. A független parlamenti képviselő ezért az ombudsmanhoz fordult, hogy foglaljon állást és indítson átfogó vizsgálatot a közügyekben való demokratikus állampolgári részvétel teljes ellehetetlenítése miatt. Hiszen – mint írta – az alaptörvény szerint alapvető jog más alapvető jog védelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható.

A politikus kifejtette, hogy a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés a közügyekben való demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele. Miközben a kormány egymás után hoz széleskörű társadalmi és politikai vitát igénylő törvényeket és alakítja át alapjaiban az egészségügyet és a felsőoktatást, az állampolgároknak – még járványbiztos módon – sincs lehetőségük kifejezni véleményüket. Itt fel is idézte, hogy tavasszal a rendőrség a dudálós tiltakozáson 106 ember ellen indított szabálysértési eljárást és 13,6 millió forint pénzbírságot szabott ki első fokon, amit aztán a bíróság eltörölt, a szervezők esetében pedig 100 ezer forintra csökkentett.