Ombudsmani vizsgálat a győri gyerekgyilkosság után

Ombudsmani vizsgálat a győri gyerekgyilkosság után

A győr gyerekgyilkosságok nyomai Fotó: Police.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban.

Az ombudsman – az MTI-hez eljuttatott – közleményében azt írta: sajtóhírek szerint a hétvégén egy korábban súlyos bűncselekmény, családon belüli bántalmazás elkövetése miatt elítélt, nemrég szabadult apa a nála kapcsolattartáson lévő három gyermeke közül kettőt megölt, majd öngyilkosságot követett el. A megrázó ügyben a büntetőjogi felelősség kérdését a rendőrségi nyomozásnak kell majd tisztáznia.

Korábban beszámoltunk róla, hogy bár a férfit 2017 végén öt év fegyházra ítélték, alig két évvel később már szabadlábon is volt jó magaviseletre hivatkozva, a szülői láthatás jogát pedig gyakorolhatta. A hétvégén így a láthatás során agyonverte 13 éves nevelt lányát, illetve 10 éves fiát a 6 éves lánya szeme láttára, majd magával is végzett.

Kalapács mellett szikével és késsel támadt a győri mészáros, mégis két év után szabadult | Magyar Hang

A gyermeki jogok rendszerszintű védelméért külön is felelős alapjogi biztos azért indít hivatalból soron kívüli vizsgálatot, hogy áttekintse: a gyerekeket érő tragédiával összefüggésben hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek, megfelelően működött-e a gyermekvédelmi mechanizmus. Kozma Ákos megkeresi az ügyben érintett hatóságokat, hogy feltárja: a konkrét győri esetben kellően alapos volt-e az eljárás, szükséges lett volna-e szakemberek felügyelete a kapcsolattartásnál, továbbá megtettek-e mindent a gyerekek jogainak, érdekének és életének védelmében.

Varga Judit igazságügyi miniszter már korábban közölte: átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezi, hogy egyértelműen kiderüljön, a győri gyerekgyilkosság ügyében mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja.