„Ön mégis kinek képzeli magát?”

„Ön mégis kinek képzeli magát?”

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hagyta szó nélkül Schmidt Mária, hogy Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora a napokban igen sarkosan fogalmazott Orbán Viktorról. A brit történész például azt mondta, hogy nem lát a magyar miniszterelnökhöz mérhető figurát Közép-Európában, szerinte jelenleg Orbán Viktor a konzervatív, etno-nacionalista, xenofób Európa szimbóluma, így kezelik a tengerentúlon is.

Schmidt Mária a közösségi oldalán háborodott fel, azt firtatva, hogy a történész mégis kinek képzeli magát. – Miért ír, nyilatkozik és beszél újra meg újra a magyar politikáról? – tette fel a kérdést, azt is tudakolva, hogy vajon a magánvéleményét fejti-e ki vagy „fizetett Soros-lobbistaként szólal meg”. Arról is írt, hogy a professzor már „rég nem komoly tudós, még csak nem is egy különösebben érzékeny elemző”, hanem újságíró. Térségünket sem ismeri már valami jól, nem beszél, nem olvas magyarul. Mégis visszatérően kritizálja Orbánt és Magyarországot, sőt, külföldi beavatkozást követel a magyar belügyekbe.

– Ön a globális, birodalomépítő erők tipikus kijáróinak egyike, aki ahelyett, hogy tudóshoz illően, szerényen kérdezne, és megpróbálná megérteni a folyamatokat, felelősségre von, követelőzik és fenyegetőzik. Jellegzetes liberális internacionalista hozzáállás ez, amit az különböztet meg az egykori szovjet internacionalizmustól, hogy az ottani hatalomgyakorlók nem a szovjet újságírókkal üzengettek és igazítottak el bennünket – közölte a Terror Háza Múzeum főigazgatója.