Önkormányzati rádiót „csuklóztat” a Médiatanács Székesfehérváron

Önkormányzati rádiót „csuklóztat” a Médiatanács Székesfehérváron

Vörösmarty rádió Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ilyen még nem volt: a székesfehérvári Vörösmarty Rádió havonta elhallgat, mert sugárzási engedély hiányában kéthetes szünetekre kényszerül.

Rendkívüli időket élt Magyarország 2013 márciusában, különösen annak nyugati fele. A március 15-ei hosszú hétvégére ezrek rekedtek az M1-es és az M7-es autópályán, miután jelentős széllel kísért hóvihar érte el az országot. Miközben a több tíz milliárd forintból működő, már a centralizált MTVA-hoz tartozó nemzeti főadó, a Kossuth rádió szokásos, ismétlésekből álló éjszakai műsorát sugározta, a néhány hónapja még a megszűnés szélén tántorgó székesfehérvári Vörösmarty Rádió rendkívüli műsorra állt át. A viharban rekedt autósokat informálta, majd az élelem és egyre inkább benzin nélkül maradt autósok ellátását szervezte egészen addig, amíg másnap a magyar hatóságok ki nem ásták a hóból az utasokat. (Bizonyára sokan emlékeznek az elhíresült mobilüzenetre: „Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium.”)

Az ekkor már az önkormányzati médiacsoport, a Fehérvár Médiacentrum Kft. részeként működő Vörösmarty Rádió másfél hónappal korábban nyerte el a frekvenciáját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) úgynevezett közösségi műsorszolgáltatásra. Ez lényegesen több tartalmi megkötést jelent, mint egy kereskedelmi rádiónál. Akkor hétéves szolgáltatási szerződést kötöttek, ez járt le idén január végén. Azóta ideiglenes engedélyekkel sugároz a Vörösmarty Rádió, amely immár harmadik alkalommal kényszerült elhallgatni.

A Médiacentrum ugyan kérte a jogosultság meghosszabbítását – erre a jogszabály további öt évre lehetőséget ad, számos más rádió kapott is ilyet –, a Vörösmarty Rádió esetében viszont elutasította ezt az NMHH Médiatanácsa. Ennek oka, hogy a hét év alatt hétszer állapított meg a hatóság különböző szabálytalanságokat: a beszámolással és adatszolgáltatással például többször is elmaradt a rádió. A törvényi előírások sorozatos megszegése pedig kizárja a sugárzási jogosultság megújítását (az ugyanilyen cipőben járó fővárosi Civil Rádió emiatt perre ment).

Tízezreket szedett be egy egyházi temetkezési cég jogtalanul az elhunytak hozzátartozóitól | Magyar Hang

Több mint egy éven át jogtalanul szedett be az elhunytak hozzátartozóitól különböző díjakat a hajdúböszörményi temetőt üzemeltető Paraklétosz Kft. - tudta meg lapunk. A két helyi református egyházközség tulajdonában álló cég számos olyan tételt számolt fel ügyfeleinek, amelyekre nem lett volna lehetősége.

A legutóbbi, 30 napra szóló ideiglenes engedély április 24-én járt le, így azóta ismét csend van a székesfehérvári 99,2 MHz-es frekvencián. A 25 éves rádió azonban újabb egy hónapos ideiglenes engedélyt kapott, így május 9-én újraindíthatja műsorát – erősítette meg értesülésünket mind az NMHH, mind Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezetője. Az NMMH azt is közölte, hogy a 30 napos ideiglenes hatósági engedélyt a Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft. kapta, amely a gyakorlatban annyit jelent, hogy erre az időszakra átveszi a rádió üzemeltetését. A médiatörvény ugyanakkor ilyen esetekben nem ad lehetőséget a folyamatos műsorra, mert két ideiglenes szerződés között legalább 15 napnak kell eltelnie – közölte a hatóság.

Ez a rádiót nemcsak a bizonytalan lét miatt került nehéz helyzetbe, hanem azért is, mert lehetetlenné teszi a fontos bevételt jelentő reklámidő értékesítését, a dolgozókat pedig ez idő alatt is fizetni kell. Arról nem beszélve, hogy a hallgató is „elteker”, ha napokig csak sistergést hall a megszokott helyen. Hagymásy András ezzel kapcsolatban lapunknak azt írta, hogy emiatt a rádió hirdetési bevételei is csökkentek, ám – írta – a koronavírus-járvány miatt ennek gyakorlati jelentősége alig van, mert a hirdetések amúgy is jelentősen visszaestek. A költségcsökkentést illetően úgy fogalmazott, hogy jelen helyzetben csak a legszükségesebb dolgokra költenek, de rendkívüli gazdasági intézkedéseket egyelőre nem kellett hozniuk, a rádió működése biztosított, nem bocsátottak el senkit.

A lakók szájába építkezik a trafikosnő fia | Magyar Hang

Egy helyi vállalkozó ugyanis a fejébe vette, hogy háromszintes társasházat épít a város egyik legnagyobb lakótelepén a tömbök közé, egy mindössze 117 négyzetméteres telekre. A szomszédban élők egy emberként tiltakoznak ellene, akár élőlánccal is megvédenék a területet A telken az önkormányzat távhőszolgáltató cégének (Széphő Zrt.) egyik hőközpontja működött az 1980-as évektől.

Időközben a fideszes delegáltakkal feltöltött Médiatanács érvénytelenítette 99,2 MHz-es frekvencia hasznosítására kiírt tendert, miután az egyetlen pályázó Fehérvár Médiacentrum pályázatát alaki hiba miatt kizárták. Az április elején meghirdetett újabb pályázat pedig még nem zárult le. Hagymásy kérdésünkre egyértelművé tette: ezúttal is indulnak, az anyagukon dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a nyertes optimális esetben is leghamarabb nyár elején kezdheti meg adását.

Kíváncsiak voltunk Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics András (Fidesz) véleményére is. Ő azonban az NMHH Médiatanácsa döntéseit is érintő kérdéseinkre nem kívánt reagálni – a sajtómunkatársak az ügyvezetőhöz irányítottak bennünket. Könnyen lehet, a rádiónak most az jelenti a túlélést, ha minél kisebb körülötte a hírverés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/18. számában jelent meg április 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/18. számában? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.