„Az igazi politikai szándék az önkormányzatok rövid pórázra helyezése”

„Az igazi politikai szándék az önkormányzatok rövid pórázra helyezése”

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyen egyeztettek az előválasztás második fordulójáról 2021. október 4-én (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb pénzelvonás, információhiány, felelősségáthárítás – ezekkel kell szembenézniük az önkormányzatoknak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetői szerint. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a problémák felsorolása után ígéretet tett: ha jövőre kormányváltás lesz, a hatalom politikamentesen fog támogatni minden önkormányzatot.

A minimálbér emelése volt az egyik téma a Magyar Önkormányzatok Szövetségének keddi elnökségi ülésén, hiszen az önkormányzatok a második legnagyobb munkáltatók. Gémesi György, a szövetsége elnöke ugyanakkor bírálta, hogy egyetlen erről szóló egyeztetésen sem vehettek részt. Szerdán lesz ugyan egy tárgyalásuk a Belügyminisztériumban, ott az iparűzési adóról lesz szó, aminek köze lehet ahhoz, hogy egyes hírek szerint a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a munkaadókat.

Karácsony Gergely a minimálbér emelése kapcsán azt helyesnek nevezte, hogy a kormány csökkentené a munkáltatók adóterheit, szavai szerint „a probléma az, hogy az önkormányzatokkal akarják megfizettetni ennek az árát”. Itt még pontosat egyébként nem tudni, a politikus elmondása alapján is csak homályos információk vannak. – A valós politikai szándék nem a vállalkozások és munkaadók egyébként helyes megsegítése, hanem újabb forráskivonás az önkormányzati rendszerből, az önkormányzatok rövid pórázra helyezése – fogalmazott.

Eszes Béla, Jánoshida polgármester egy másik aspektusát is felvetette ennek a kérdésnek, mégpedig azt, hogy „összecsúszhatnak” a bérek, miután a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők illetményalapja 2008. óta nem változott.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is részt vett az egyeztetésen – mint Hódmezővásárhely polgármestere –, ő már a koronavírusról beszélt. Azt bírálta, hogy a kormány áthárította a kötelező oltás elrendeléséről szóló döntést, pedig ezt „minden kulturált országban” a kormánynak kell meghoznia. – Ez egy gyáva lépés a kormányzat részéről – mondta, majd külön kitért rá, hogy ráadásul a szükséges információkat sem kapják meg ahhoz, hogy felelős döntést hozhassanak. Saját városát hozta példaként, ahol a stratégiai irányítást végző operatív stáb ülésén sem a helyi kórház képviselője, sem a kormányhivatal sincs jelen, sőt még adatot sem kapnak tőlük.

A kormányfő-jelölt egyúttal ígéretet tett arra hogy ha Orbán Viktor kormányát sikerült leváltani jövőre, akkor olyan új kormányt alakítanak, amely politikamentesen fog támogatni minden önkormányzatot. Mint mondta, partnerként szeretnének tekinteni a kis- és nagyobb települések képviselőire egyaránt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.