Online népszavazás indul a katatörvény ellen

Online népszavazás indul a katatörvény ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online népszavazást indít a Második Reformkor Alapítvány, hogy az új katatörvény hatályba lépése jövő év eleje legyen és addig társadalmi vitát kezdeményez egy jobb szabályozásért – jelentette be Vona Gábor, a szervezet elnöke kedden a Facebookon.

Mint írta, közvetlenül nagyjából félmillió, közvetve milliók életét készül megkeseríteni a kormány ma a kata észszerűtlen, inkorrekt és felelőtlen szabályozásával. A társadalmi vitát teljes egészében nélkülöző, kivételes gyorsasággal elfogadni tervezett intézkedés a magyar társadalom széles rétegét hozza hátrányos és kiszolgáltatott helyzetbe – tette hozzá.

A szeptemberi KATAsztrófa helyett januári KATArzisra van szükség, ezért a Második Reformkor Alapítvány

• július 14-én Online Népszavazást indít, hogy a törvény hatályba lépése január 1-re tolódjon, kellő időt hagyva a felkészülésre;
• egyúttal társadalmi vitát kezdeményez addig egy új, jobb törvényi szabályozás érdekében;
• bemutatja a saját javaslatát a KATA reformjára.

Vona Gábor szerint az online népszavazással céljuk egy valódi társadalmi diskurzus elindítása és a társadalmi nyomás fokozása, amely a szabályozás újragondolására késztetheti a kormányt.

Meggyőződésük, hogy az online népszavazás előbb-utóbb egy alkotmányos intézmény, a jövő egyik fontos demokratikus eszköze lesz. Ez a második online népszavazás. Az elsőn több mint 22 ezer ember vett részt, most sokkal nagyobb részvételre számítanak.

Szakértők szerint a kormány hétfő délben benyújtott javaslata gyakorlatilag „felnégyelné” és megszüntetné a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozik a módosítás ellen, a Párbeszéd azt kezdeményezi, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, a Momentum és a Mi Hazánk pedig módosítót nyújtott be. A kormányt támogató Bencsik Gábor is bírálta a kata ilyetén szigorítását. A Magyar Orvosi Kamara és az Országos Taxis Szövetség is bírálta. A kormány viszont sürgősséggel már kedden elfogadtatná. Tüntetés kezdődött ellene, a Margit hidat és az Erzsébet hidat is lezárták. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pedig hatpontos javaslatot tett a kormánynak.