Online népszavazással érnék el Vona Gáborék, hogy a külföldön dolgozók levélben is szavazhassanak

Online népszavazással érnék el Vona Gáborék, hogy a külföldön dolgozók levélben is szavazhassanak

Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online népszavazást kezdeményez a Vona Gábor alapította Második Reformkor Alapítvány arról, hogy szavazhassanak a külföldön dolgozó magyarok levélben is – jelentették be kedden. A kezdeményezés március 14-én indul, és minimum három hétig lehet majd szavazni.

Vona elmondta, a demokrácia megerősítésére sok olyan eszköz van, ami a korábbi generációknak nem volt adott, például mindenki zsebében már ott egy okostelefon, ez egy lehetőség, amit bűn lenne nem kihasználni. Szerinte ugyanis a nemzet valódi ereje nem a parlamentben van, hanem az embereknél, ez az erő a döntéshez való jog, ezért „kattintokráciának” nevezték el ezt.

Hangsúlyozta: bár könnyű egy vadonatúj kezdeményezésre legyinteni, mindenkit arra kér, segítsen, mert ez mindannyiunk eszköze lehet, és a jövőben remélhetőleg az alkotmányos rend része lesz. Vona szerint nem félnek a hibáktól, az online népszavazás, mint műfaj, előbb-utóbb utat fog törni, és a jövőben is terveznek majd más kérdésekben is ezzel az eszközzel élni.

És hogy miért ezt a témát választották? A levélszavazás kérdése nem új probléma Vona szerint, és amíg a határon túliaknak lehet levélben szavazni, addig az ugyanebben az élethelyzetben lévő, külföldön dolgozó magyarok viszont csak nagykövetségen vagy haza utazva szavazhatnak. – Igazságtalan, abszurd, diszkriminatív helyzet – jellemezte Vona. Szerinte azért kell az ezzel kapcsolatos kérdést újranyitni, mert az elmúlt két választás tapasztalatai azt mutatják, ez a rendszer nem működik. A másik ok, a koronavírus, ami miatt lehet, hogy az érintettek fizikailag nem tudnak szavazni, mert nem tudnak majd elmenni a nagykövetségekre vagy hazautazni Magyarországra.

Ezek miatt Vona szerint döntő nyomást kell gyakorolni a kormányra még 2022 előtt, hogy addigra már valóság legyen a tervből. Hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy ezt nem lesz egyszerű átverni a kormányon, de döntő mennyiségű részvétel esetén olyan nyomás lesz rajtuk, hogy vagy teljesítik a követelést vagy egy elbukott népszavazással vágnak neki a 2022-es választásnak. – Ha már egy vérből valók vagyunk, hadd szavazzunk mindannyian büszkeséggel – tette hozzá az Ismerős Arcok kormánykörök által is kedvelt dalára utalva. Vona azt is aláhúzta: ugyan a kérdés a külföldön dolgozó magyarokkal kapcsolatos, de mindannyiunkról szól, hiszen ők az egykori osztálytársaink, barátaink, gyermekeink, velük együtt kell dönteni az ország jövőjéről.