– Önök ölték meg őket! – Gyurcsány a parlamentben tette felelőssé a kormányt a járvány áldozataiért

– Önök ölték meg őket! – Gyurcsány a parlamentben tette felelőssé a kormányt a járvány áldozataiért

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezetõ reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét ülésezik a parlament, ennek apropóján fel is szólalt szerdán a parlamentben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök üzenve a kormánypárti politikusoknak. – Szeretnék önöknek mondani valamit, amiből önök botrányt fognak majd csinálni, és azt gyanítom, hogy a következő hetekben majd ugrálni fognak rajtam. (...) Az én apám nagyjából négyszer-ötször volt életében börtönben (...). Nem volt egy igen nagy gazember, csak egy kicsi, de azt rendesen csinálta. Viszonylag kis trógerságért az én apámat jó néhányszor börtönbe zárták. Mindeközben van Magyarországnak egy kormánya, a kormánynak sok tagja és egy vezetője, aki mégiscsak felelős azoknak a százaknak a halálért, akik az elmúlt hetekben elmentek – mondta hangsúlyozva, ezek az emberek nem statisztikai adatok voltak, hanem szülők, gyermekek voltak, akikért aggódtak. – Foglalkozási körben elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek hívják ezt, vagy talán még annál is többnek. (...) Az én apámnak volt bűne, nem kétséges. Az a kérdés, önöknek van-e bűne. Szerintem igen, van — tette hozzá.

A politikus szerint nem az a kérdés, hogy az oltással jól állunk-e, szerinte egyébként igen, az a kérdés, korábban mit csináltak a kormánypártiak, „merték-e vállalni annak a kockázatát, hogy megvédjék a magyarokat, akár korlátozással, vagy féltek ennek politikai kockázatától, és százak mentek el, mint ahogy ma is több mint háromszázan”. – Önök ölték meg őket! Az én apám pár tizezer forintért börtönbe ment, önök pedig arról tudnak csak beszélni, hogy 2,5 milliót beoltottak. Hál' istennek, egyébként ez rendben is van – mondta megjegyezve, hogy minden működik, ha nem avatkoznak közbe, és semmi nem működik, amikor ez a kormány megpróbál valamit csinálni, mert alkalmatlanok a kormányzásra.

– Ma Magyarországon sokkal kevesebbért, mint amit önök tesznek, elvisznek embereket és becsuknak. Szeretnék önöknek valamit mondani: magukat is el fogják vinni, nem is olyan soká', egy év múlva, másfél év múlva, mert maguk nem megvédték a magyarokat, hanem hozzájárultak ahhoz, hogy százak haljanak meg, és ezért maguk lesznek a felelősek. És mi ezt a felelősséget számon fogjuk kérni. Tudják mikor? Amikor győzünk. És tudják mikor fogunk győzni? Jövőre. És maguknak nem lesz kegyelem – ígérte.

 Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány a szakemberek javaslatai alapján hozza meg a döntéseket. Ha az ellenzék javaslatait követnék, sokkal kevesebb beoltott lenne ma Magyarországon, ráadásul a baloldali pártok azonnali nyitást követeltek a harmadik hullám idején, most pedig az újraindítás miatt kritizálnak – mutatott rá.

Kiemelte: az ellenzéki pártvezetők beoltatták magukat, miután korábban elbizonytalanító kampányt folytattak, és míg másokat lebeszéltek az oltásról, maguknak beadatták. Azért kaphatták meg a vakcinát, mert az oltási terv működött, és a kormány szerzett oltóanyagot - fűzte hozzá.