Operatív Törzs: 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte a NAV

Operatív Törzs: 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte a NAV

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal Izer Norbert, A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is részt vett az Operatív Törzs tájékoztatóján és az eddigi kormányzati intézkedésekről beszélt. Eszerint 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte automatikusan a NAV a március és június közötti időszakra. Összességében százmilliárd forint adót engedett el a kormány, és több mint 360 ezer munkahelyet mentett meg az eddigi intézkedésekkel. A vállalatok adókedvezményét is 28 ezer vállalkozás vette igénybe, ami 210 ezer munkahelyet érint, költsége 66 milliárd forint.

Security Check Required

Müller Cecília, országos tiszti főorvos először a friss adatokról beszélt: az aktív fertőzöttek száma 1615 fő, 56 százalékuk vidéki, 483-an szorulnak kórházi ápolásra, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. A százezer főre vetített fertőzöttek száma 38 hazánkban. Budapesten ez az adat száz, Zalában 90, Fejérben 87, Komárom-Esztergomban 74, Pest megyében 40 fő.

Ami a halálozási adatokat illeti, százezer főre vetítve 5 haláleset jut hazánkban. Korcsoport szerint 30-39 év között 3 fő, 40-49 év között 8 fő, 50-59 év között 17 fő, 60 év felett pedig 448 fő veszítette életét.

A Debreceni Egyetem és az EMMI a vírus elleni vakcina kifejlesztésével kapcsolatos szerződést írt alá az egyetem rektora, Kásler Miklós miniszter, illetve a tiszti főorvos. A vírustörzsek vizsgálata zajlik, ez adja az alapját az oltóanyag kifejlesztésének, amely a magyar kutatási terv alapján zajlik.

Kiss Róbert az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy zajlanak a tárgyalások a határnyitásokkal kapcsolatosan. A ma megjelent kormányrendelet szerint az osztrák-magyar határon a két ország állampolgárai átléphetnek, ha négy napnál frissebb negatív teszttel rendelkezik, és így nem kell karanténbe vonulni. A magyar-szlovák határon szlovák állampolgár beléphet hazánk területére, ha kevesebb mint 24 óráig tartózkodik itt. A Romániába tartók átléphetnek a két ország határán, és nem kell karanténbe vonulniuk.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

Müller Cecília elmondta, a gyerekek számára nem kötelező a maszk viselése, inkább a távolságtartásra figyeljünk, érdemes papírtörlőket használni a hagyományos törölköző helyett.

A magán-egészségügyben végzett pozitív teszteredményt a tesztelést végző szervezet közli a hatóságokkal.

521 egészségügyi dolgozó kapta el eddig a betegséget, ma aktív beteg közülük 254, meggyógyult 266 egészségügyi dolgozó.

A Portfolio.hu kérdésre válaszul Müller Cecília elmondta, hogy a megyei számokat azért korrigálták utólag, mert az eljárás során kiderült, hogy a személyek nem is a vizsgálatkérő adatlapon bejelentett címükön tartózkodnak. Válaszából viszont nem derült ki, hogy az esetek átkerüléséhez miért van szükség egy hónapra: a rendszer átfutása ilyen lassú, vagy maga a kontaktkutatás történik ilyen lassan.

Kiskorú gyereknél 49 esetben mutatták ki a betegséget. A tatabányai beteghordozó esetében indult eljárás még nem ért véget, de személyiségi jogok miatt az eredményt csak a családdal közlik majd.

Kiss Róbert rendőralezredes kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Operatív Törzs folyamatosan monitorozza a helyzetet, és jelenleg úgy gondolják, hogy az idősek számára fenntartott bevásárlási idősáv fenntartására szükség van.