Operatív törzs: 70 ezer ember kap SMS-t, hogy foglaljon oltási időpontot

Operatív törzs: 70 ezer ember kap SMS-t, hogy foglaljon oltási időpontot

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon eddig 4,3 millióan regisztráltak az oltásra. A beoltottak száma közel 3,4 millió. Közülük 1,4 millió személy már a második oltását is megkapta. A beoltottak több mint kétharmada 60 év feletti – sorolta az adatokat György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Elmondta továbbá: a 18-59 év közötti korosztály 59 százaléka, összesen 2,3 millió személy már regisztrált. Közülük 1,3 millióan kapták meg valamelyik koronavírus elleni védőoltást. Úgy fogalmazott, egyre fiatalabbakat tudnak oltásra hívni. A magyar átoltottság közel a duplája az európai uniós átlagnak – jegyezte meg. Már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 70 százaléka már meg is kapta az oltást.

Külön szólt a napokban érkezett, illetve érkező vakcinaszállítmányokról. Ennek alapján 68,4 ezer Moderna oltóanyag érkezett. Ebből 59 ezer adagot a háziorvosok kapnak meg. Tegnap 248 ezer Pfizer vakcina is jött. Ebből 111 ezer kórházi oltópontra és a háziorvoshoz kerül, akik első körös védőoltásként osztják ki a regisztráltak között. A többi második körös oltásként használják el. Érkezett továbbá 79 ezer AstraZeneca is, ezeket második körös oltásra használják. Szputnyik-szállítmányt is kapott az ország, ez 100 ezer adat orosz vakcinát jelent.

Elmondta továbbá, hogy hétvégén 600 ezer Sinopharm vakcina érkezik. Ennek egyik fele a háziorvosokhoz kerül, a másik fele a kórházi oltóprogramokra. György István kiemelte: ebből a háziorvosok praxisonként 60 személyt olthatnak be. Az érintettek oltását hétvégén kell megszervezni, mert a jövő héten esedékes a vakcinák felhasználása. A többi 300 ezer kínai oltóanyag a kórházi oltópontra kerül, ott osztják ki.

Az államtitkár külön kitért a reggel közleményben bejelentett új foglalási, oltási rendszerre. Ennek lényege, hogy 70 ezer, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kóddal és weboldalon időpontot foglaljon magának. A rendszert egyelőre tesztelik a négy orvostudományi egyetemmel rendelkező városban, azaz Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten. Így az ezekben a városokban és a környékükön élő regisztráltak kaphatnak ma SMS-t. György István azt kérte, hogy az SMS-ben felhívást kapók csütörtökön (vagyis holnap) 16 óráig keressék fel az üzenetben szereplő weboldalt. Időpontot foglalni jövő hét hétfőre, keddre vagy szerdára lehet. Közölte továbbá: ha sikeres lesz a tesztüzem, minden kórházi oltópontra online foglalási felületet nyitnak.

György elmondta továbbá: az oltóbuszok is járják a falvakat. Az elmúlt napokban Tolna megyében dolgoztak velük az orvosok. A következő napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben fognak tartózkodni, hogy az ottani falvakban élők is könnyebben kaphassanak oltást. Ezt követően Csongrád megyébe vezénylik az oltóbuszokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy bár magasan platózik a járványhelyzet Magyarországon, de megkezdődött az új fertőzöttek számának csökkenése. A reggeli járványügyi adatokat megismételve közölte: 2527 új koronavírus-fertőzöttet találtak az előző 24 órában, ezzel az aktív fertőzöttek száma csökkent, jelenleg 266 823 regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 787 főre emelkedett. Hozzátette: a gyógyultak száma folyamatosan nő (jelenleg 464 750).

8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen – mondta. Beszélt arról is, hogy a koronavírust-járványt a védőoltásokkal lehet megállítani. Mivel a védőoltások rendelkezésre állnak, és folyamatosan érkeznek, jobbak a védekezés feltételei, mint egy éve, amikor csak maszk és védőruházat állt a rendelkezésre. Hozzátette: a következő időszakban egyszerre ötféle vakcinával fognak tudni oltani Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy valóban díjazásban részesülnek-e a háziorvosok akkor, ha Sinopharmmal oltanak, úgy felelt, hogy ha ünnepnapokon, szabadnapokon van oltás, akkor van plusz pénz. De vakcinafajtától nem függ a díjazás.