Operatív törzs: a 80 éven felülieknél már több mint 90 százalékos az átoltottság

Operatív törzs: a 80 éven felülieknél már több mint 90 százalékos az átoltottság

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák oltáshoz elõkészítve Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 65 év felettiek 85 százaléka megkapta a védőoltást a koronavírus ellen, körükben csökken is a fertőzések száma. Ami a 80 éven felülieket illeti, esetükben már több mint 90 százalékos az átoltottság – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatásából. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, egyre több praxisban „fogynak el” a 65 éven felüliek, ezért arra buzdít mindenkit, aki nem regisztrált még, hogy tegye meg. A főorvos köszönetét fejezte ki amiatt, hogy a húsvéti ünnepek alatt is folytatódott az oltási program, ez alatt a négy nap alatt 276 ezer főt sikerült beoltani.

A pedagógusok védőoltásáról elmondta: annak első köre rendben lezajlott, ahhoz, hogy a második körös oltásuk folytatódhasson, szerdára várnak közel 247 ezer adag Pfizer-vakcinát. Müller Cecília arról is beszélt, a várandósok és szoptatós anyukák megszólítása folyamatos, ők a Pfizer, illetve Moderna vakcinájával olthatók. Utóbbi azért érdekes, mert egy korábban Müller által jegyzett levél szerint csak a várandósokat lehet előre venni az oltási sorrendben, a szoptatós anyukákat nem (ha csak nincs krónikus betegségük). Eddig egyébként 3,8 millióan regisztráltak, „ez örömteli”, szerinte megnőtt a vakcináció iránti igény, mert csak az elmúlt öt hétben másfél millióan jelentkeztek oltásra.

Müller hangsúlyozta: muszáj kitartanunk, szükséges a fegyelem továbbra is, hogy a kórházak leterheltségét csökkentsük, hiszen az aktív fertőzöttek száma továbbra is magas, 250 ezer. A járványügyi adatokat „változóként” jellemezte. Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 24 órában csak 1890 új fertőzöttet regisztráltak, ami lényegesen kevesebb a korábbiaknál, úgy fogalmazott: jellemzően hétvégén kevesebben jelentkeznek orvosnál, ezért ezt a számot kellő óvatossággal kell kezelni, a fertőzöttek száma feltehetően még nem olyan kedvező, mint amit ma látunk.

Elmondta, a szennyvíz-vizsgálatok országos átlaga változatlanul magas szinten stagnál, „de már annak is örülünk, hogy nem emelkedik” a koronavírus örökítőanyag mennyisége. Igaz, van egy-két város, amire utóbbi nem igaz, például enyhén nőtt a víruskoncentráció Szegeden és Szolnokon, míg jelentős csökkentést sehol nem regisztráltak sajnos.

Végül felhívta a figyelmet: akik a koronavírusos betegségüket követően olyan tüneteket észlelnek, aminek már el kellett volna múlnia – például fáradékonyság, ízületi fájdalmak, alvászavar, szív- és tüdőproblémák – , azokat kéri, forduljanak poszt-covid ambulanciákra, ezek az egyetemeken működnek. Hozzátette: az Országos Korányi Pulmonológiai intézet módszertani ajánlást készített, milyen kezelés szükséges az érintetteknek, ezt a háziorvosoknak eljuttatták.