Operatív törzs: a közeljövőben is lesz Pfizer-időpontfoglalás

Operatív törzs: a közeljövőben is lesz Pfizer-időpontfoglalás

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

8275 új koronavírusos esetet regisztráltunk a 18. héten, ami 35 százalékkal kevesebb, mint a 17. héten volt. A fertőzöttek átlagéletkora nem változott, ahogy a korcsoportos megoszlásban és a nemek arányáéban sincs eltérés – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A legtöbb fertőzöttet továbbra is Budapesten és Pest megyében regisztrálták. A legnagyobb csökkenés Tolna megyében volt, 50 százalékkal – mondta szintén a heti változásokról szólva.

A kezdődött oltási kampány kapcsán azt mondta, hogy Magyarország az első uniós ország, ahol elkezdték a 16–18 évesek oltását.

A csütörtökön bejelentett SMS-es Pfizer-időpontfoglalásról pedig azt mondta, hogy várhatóan a közeljövőben is lesz ilyen alkalom, a beérkező oltóanyagok függvényében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztráltak továbbra is foglalhatnak időpontot AstraZeneca-, Sinopharm- és Szputnyik védőoltásokra a kórházi oltópontokra. Kiemelte: a Szputnyik vakcinából a teljes szállítmány megérkezett, az utolsó készlet kerül ki az oltópontokra, ezért aki ebből szeretne részesülni és már regisztrált, foglaljon időpontot magának az oltásra.

Megjegyezte: szerdán 64 800 Moderna-vakcina érkezett, ezek első- és második körös oltásra kerülnek a háziorvosokhoz. Érkezett 30 ezer Janssen-vakcina is, ezek szintén a háziorvosokhoz kerülnek. Emellett csütörtökön 67 200 AstraZeneca-vakcina érkezett, ezeket második körös oltásokra használják fel.

Kiemelte: az oltási program folyamatos Magyarországon, már 4 420 767 embert oltottak be, közülük 2 584 879-en már a második oltásukat is megkapták.

Címkék: koronavírus, Pfizer