Operatív törzs: a közösségi terjedés szakaszában van a koronavírus brit mutációja Magyarországon

Operatív törzs: a közösségi terjedés szakaszában van a koronavírus brit mutációja Magyarországon

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak utazóknál azonosítják a koronavírus brit mutánsait, azok közösségben terjednek Magyarországon, mondta el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília tiszti főorvos. A számok egyelőre enyhén emelkednek, de ha tért hódít a gyorsabban terjedő brit koronavírus-variáns, akkor további emelkedés várható.

7-10 napja jellemzően stagnálnak a járványügyi adatok, de néhány vonatkozásban emelkedőben vannak a számok. Más európai országkban is azt tapasztalják, hogy a második hullám lefelé szálló szakasza megtorpant.  – Ha tért hódít a brit mutáns, amely gyorsabban terjed, akkor további emelkedés elé nézünk  – mondta Müller Cecília.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan vizsgálja a mutáns törzseket Magyarországon: elemzik a vírus örökítőanyagát, és ha felfedezik azt a génszakaszt, ami változott, akkor be tudják azonosítani ezeket a törzseket. Az afrikai és a dél-amerikai mutációkat Müller Cecília elmondása szerint egyelőre nem mutatták ki Magyarországon, de a brit mutánsok jelen vannak, és messze nem csak azok körében, akik utaztak; a közösségi terjedés is kimutatható.

Az egyelőre lassú emelkedésnek a tiszti főorvos elmondása szerint csak az egyik oka a brit vírusvariáns, ezért precízen fel kell tárni annak az okait, hogy miért nem csökken tovább a járványgörbe.

Enyhe, jellemzően helyi reakciókról számoltak be az eddig beoltottak, mint a bőrpír, enyhe fájdalom, duzzanat, illetve levertség, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó megnagyobbodás. Fejfájás elsősorban a második adag beadása után jelentkezett. Kellemetlen, de nem veszélyes mellékhatások ezek, amelyeket az okoz, hogy megkezdődik az ellenanyag-termelés a szervezetben. Az oltás haszna azonban felülmúlja az oltatlanság kockázatát, főként időseknél és krónikus betegségben szenvedőknél, hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Elmondta: csütörtökön is érkezett kétféle oltóanyag, 21 600 Moderna és 40 600 AstraZeneca vakcina, ezeket a Hungaropharma Zrt. raktáraiban tárolják. Mindegyik oltóanyagból két adagot kell adni azonban egy személynek, tehát most csak az adagok felét tudják beadni.

Megkezdődik a Szputnyik oltóanyagával is az oltás Budapesten. Négy oltópontot jelöltek ki a Szputnyik vakcina beadására Budapesten négy kórházban, a háziorvosok ide szervezik az oltakozókat. 560 fővárosi háziorvos 5-5 pácienst küldhet az oltópontokra.

A maximális óvatosság jegyében járnak el Magyarországon, így határozzák meg adott vakcinák célcsoportját. A rendelkezésre álló ismeretek viszont változhatnak: tegnapi hír, hogy az Egésszségügyi Világszervezet (WHO) 60 év felettieknek is javasolja az AstraZeneca vakcináját.

A háziorvosok nagyon sokat dolgoznak, de egyelőre csak egy vagy két ampullát (tíz adag) kapnak a Pfizer illetve az AstraZeneca vakcinából, ez Müller Cecília elmondása szerint még mindig nem túl nagy számú oltakozót jelent, de remélik, hogy ez bővülhet.

Aki oltásra indul, öltözködjön rétegesen, mert hideg van, figyelmeztetett Müller Cecília.