Operatív törzs: a Pfizer–BioNTech vakcináját engedélyezhetik elsőként

Operatív törzs: a Pfizer–BioNTech vakcináját engedélyezhetik elsőként

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

György István államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos csoportos tesztelésről elárulta, három hét alatt csaknem 430 ezer tesztet végeztek az egészségügyi, szociális, bölcsődei, óvodai és iskolai, valamint a közigazgatásban dolgozók körében. Az első héten a vizsgálatok 2,44 százalékos pozitivitást mutattak, ez a második hétre 1,98 százalékra, a harmadik hétre pedig 1,97 százalékra csökkent. Hozzátette, az elmúlt héten a közigazgatásban dolgozókat vizsgáltak, de folytatódott a szociális és egészségügyi dolgozók tesztelése is, és néhány óvodában és iskolában is végeztek még vizsgálatot.

– Érdekes tapasztalatot adott a tesztelés, hiszen a kormányablakokban dolgozók között volt a legkisebb a fertőzések aránya, 1,29 százalék, vagyis a kormány óvintézkedései biztonságot adnak a kollégáknak – fogalmazott György István. Hozzátette, az operatív törzs a járványügyi folyamatok fényében hoz döntést az esetleges újabb célzott tesztelésről. De ha valahol góc alakul ki, akkor szükség esetén a dolgozók teljes tesztelését elvégzik – mondta.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője elmondta, 3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett. a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 82 546 fő, az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert rendőr alezredes felsorolta a szabályszegési eljárások a kormányzati tájékoztató oldalon naponta részletesen közölt adatait. Külön kiemelte, hogy egy debreceni fűszerüzlet raktárában több személy maszk nélkül tartózkodott, ellenünk, illetve a bolt ellen eljárás indult. De mint mondta, a lakosság egyre fegyelmezettebben tartja be a járvány miatt meghozott szigorú szabályokat. Hozzátette, tavasz óta összesen 501 esetben indult büntetőeljárás a szabályok megszegése miatt.

Újságírói kérdésre Galgóczi Ágnes elmondta, mindegy, hogy a nyugdíjasok az interneten vagy levélben regisztrálnak a vakcinára. Ha esetleg mindkét formában jelentkeznek is, csak egyszer kerülnek a rendszerbe.

A járványügyi adatok kapcsán a főosztályvezető elárulta, bár a járvány platóra került, ez több hétig eltarthat, ezt követően számíthatunk a számok lassú csökkenésére, de csak akkor, ha mindenki betartja a szabályokat.

Németország bezárkózik, ez milyen hatással lehet hazánkra – szólt az újabb kérdés. Kiss Róbert válasz helyett elismételte, hogy a hazai korlátozó intézkedések hatályát a kormány január 11-ig meghosszabbította, a karácsonyi időszakról – december 24-ről – pedig december 21-én döntenek majd.

Melyik oltóanyag érkezhet elsőként? Galgóczi Ágnes elmondta, Magyarország összesen 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le, és folyamatosan nyomon követik ezek engedélyezési eljárását. jelenleg úgy tűnik, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinája lesz az első, amelyet engedélyeznek, így hazánk is ezt használhatja majd. Már decemberben érkezhet kis mennyiségű oltóanyag, de a tömeges oltás csak 2021-ben veszi kezdetét – fogalmazott.

A külföldi utazások kapcsán Kiss Róbert elmondta, a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint február 1-ig ellenőrzik a schengeni belső határokat, és e szerint a hazatérő magyar állampolgárok járványügyi megfigyelés alá, vagy hatósági házi karanténba kerülnek. Ez alól akkor kapnak felmentést, ha két negatív tesztet produkálnak, de elfogadható több EU-s tagország, illetve az Egyesült Államokban végzett negatív teszt is – hangsúlyozta a rendőr alezredes. Hozzátette, aki utazik, tájékozódjon arról, hogy ahová megy, biztosított-e a beutazása.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.