Operatív törzs: a Sinopharm mellett AstraZeneca-oltásra is lehet már időpontot foglalni az online rendszerben

Operatív törzs: a Sinopharm mellett AstraZeneca-oltásra is lehet már időpontot foglalni az online rendszerben

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem kell várni a háziorvos hívására, bárki, aki regisztrált, foglalhat magának oltási időpontot az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) időpontfoglaló rendszerében, hangsúlyozta György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az Operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az államtitkár szerint jól vizsgázott az online rendszer, amely mostantól nyitva marad, csütörtökre és az azt követő időpontokra is lehet már foglalni Sinopharm és Astrazeneca vakcinákra, amelyekből 200 ezer darabot tudnak kiadni oltópontokra, és jövő héten hétfőtől péntekig lehet rá regisztrálni.

A most érkező Pfizer-vakcinákat részben második oltásokra, részben a 16-18 éves korosztály tervezett oltására használják el.

Lehetővé válik azok oltása is, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen, ők is regisztrálhatnak és mehetnek oltásra, erről a szükséges szakmai protokoll hamarosan megjelenik, jelentette be az államtitkár.

Magyarországon példaértékű az oltási program, mondta György István, és köszönetet mondott az ebben részt vevőknek.

Tíz emberből, aki oltást kért, hét megkapta már azt, és aki nem, az már csak rajta múlik, hangsúlyozta az államtitkár.

Múlt hét szombaton érkezett 600 ezer adag Sinopharm vakcina, azóta folyamatosan érkeznek a szállítmányok: hétfőn Moderna,  valamint 355 ezer adag Pfizer és 480 ezer Szputnyik vakcina, és leszállt egy gép a Janssen vakcinájával is. Érkezni fog csütörtökön további 400 ezer Sinopharm, valamint további Moderna vakcinák, péntekre pedig 324 ezer AstraZeneca vakcina érkezik, sorolta fel Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A tiszti főorvos leszögezte: javulnak a járványügyi adatok, de továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása, 702 beteg szorul lélegeztetésre. Magyarországon még mindig a koronavírus brit mutánsa van jelen. A lélegeztetőgépről lekerülő gyógyultak száma lassan változik, de az újonnan detektált fertőzöttek száma csökken. A vírus szennyvízben mért örökítőanyag mennyisége is lassan, de egyértelműen csökkenő tendenciát mutat szinte mindenütt, ahol mérik.

A külföldi, Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomatáknak is biztosítják a védőoltás lehetőségét a viszonosság elve alapján, vagyis kérik, hogy a külföldi országok is részesítsék oltásban a magyar diplomatákat, mondta Müller Cecília.

Csütörtöktől újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok, ismételte el Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter bejelentését a tiszti főorvos.

Ha nem érkezett meg a védettségi igazolvány, a Magyarország.hu elektronikus felületén vagy a kormányablakokban érdeklődhetnek, utóbbihoz időpontot kell foglalni. Maga a beoltott személy is ellenőrizheti az oltottsági státuszát az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), vagyis azt, hogy rögzítették-e az oltottság tényét a rendszerben. Akinek az oltását nem rögzítették az EESZT-ben, az az oltóponthoz fordulhat, mondta el az RTL kérdésére Müller Cecília.