Operatív törzs: Biztosan úgy volt helyes, hogy csak egy diák került karanténba a Toldy-gimnáziumból

Operatív törzs: Biztosan úgy volt helyes, hogy csak egy diák került karanténba a Toldy-gimnáziumból

Az operatív törzs tájékoztatója (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken is ülésezett az Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, Lakatos Tibor rendőrezredes ennek kapcsán elmondta: mindhárom mai fertőzött kórházban, jó állapotban van. Minden lehetséges intézkedést megtesznek. Nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy az idősek lehetőleg maradjanak otthon, a családtagok pedig figyeljenek rájuk.

Szükség van a médiára. A média teheti most a legtöbbet azért, hogy a közérdekű információk eljussanak az emberekhez – mondta Lakatos. A járványügyi hatóságoknak most már minden perc számít, ezért a járványügyi nyomozásban mostantól a rendőrség is intenzíven közreműködik. Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy a határellenőrzések során 166 házi karantént rendeltek el.

Külön kérte, hogy előzze meg mindenki a pánikkeltést. Ilyen népszerű álhír, hogy Budapest lezárására készülnének, amit jelenleg egyáltalán nem tartanak szükségesnek.

Ausztriában már 302, Lengyelországban 58, Szerbiában 19, Szlovéniában 89 beteget regisztráltak, sorolta a környező országok példáit.

Az ATV a Toldy Ferenc Gimnázium tanulójára volt kíváncsi, akinek az édesanyja koronavírusos fertőzött. Viszont csak a gyerek kórházi karanténba kerülését rendelték el, más diáktársak esetében nem rendeltek el járványügyi intézkedést. Nem kellett-e volna másokon is elvégezni a tesztet? Lakatos bízik a járványügyi szakértők döntésében, szerinte ha úgy ítélték meg, hogy csak ennyi embernek szükséges karanténba kerülnie, akkor biztos így is a helyes. A gyerek kéthetes megfigyelése a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődött meg, és egyébként tünetmentes. A kerületi tiszti főorvos arról tájékoztatta a tankerületi és a gimnáziumi igazgatót, hogy további teendőjük nincs.

Tervet készítettek arra vonatkozólag, hogyan tudnának kapacitást bővíteni – mondta Lakatos a Szeged Megyei Jogú Város II. Kórházara vonatkozólag. Különleges intézkedést nem lát abban, hogy új helyeket készítenek fel a fertőzöttek kezelésére, szerinte maximálisan ki kell használni a kapacitásokat.

Ha bárki elmegy bármilyen kereskedelmi egységbe, készlethiány van a kézfertőtlenítőből, és szájmaszkot sem igen lehet kapni – vetette fel az N1 főszerkesztője. Ráadásul túlárazás is tapasztalható. Az operatív törzs tagja ennek kapcsán kifejtette, a büntetés-végrehajtási szervezet naponta 25 ezer maszkot gyárt, alapvetően az egészségügy számára. Valóban megemelte a büntetés-végrehajtás az árakat, mert a Kínából megrendelt alapanyag megdrágult, továbbá három műszakban dolgoznak a maszkok készítésén. Viszont felkészültek arra, hogy ezeket a drágulásokat ellenőrizzék.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy miért nincs elég védőfelszerelése az érintett területen dolgozóknak. „A Népszava számolt be róla, hogy védőmaszkokból és –ruhákból is hiány van. Ez rémhírnek számít-e?” – kérdezte helyszínen tartózkodó kollégánk, Bodacz Péter. Valóban kevés a munkavédelmi eszköz? Az operatív törzs tagja szerint valóban igaz, hogy ebben a helyzetben jóval nehezebb a hasonló eszközöket beszerezni. Ezért is tiltották meg ezeknek a külföldi exportját. Jelenleg a szükséges készletek szerinte rendelkezésre állnak, hamarosan speciális maszkokat vehetnek majd át a háziorvosok. Ezek olyan maszkok, amelyeket akkor kell viselni, amikor fertőzött személlyel kerülnek kapcsolatba.

Megnyugodhatnak-e azok, akik Budapest lezárásától tartanak? Mint elhangzott, ez a riogatás közveszéllyel fenyegetésnek minősül, négy büntetőeljárás van hasonló esetek miatt folyamatban. Szóbeszéd alapján terjedő pletykákat viszont nem tudnak megakadályozni, érkezett a válasz. Az operatív törzs jelenleg nem készül területek, városok lezárására, és a közeljövőben nem is kell szerintük ilyen intézkedést meghozni, miután nem alakultak ki olyan gócpontok, ahol nagy területen vannak fertőzöttek.

A mostani rendelet csak azt szabályozza, hogy oktatási szünetet nem rendelhetnek el – hangzott el annak kapcsán, hogy már vannak, ahol hazaengedték inkább a diákokat. Így tettek például Tapolcán is. Miért nincs napirenden az iskolák bezárása? – kérdezte a Napi.hu. Szó nincs arról az operatív törzs szerint, hogy ez nincs napirenden, folyamatosan értékelik a helyzetet. Ha szükséges, meg fogják hozni ezt a döntést, de egyelőre továbbra sem teszik. Mitől teszik függővé, hogy bezáratják-e őket? Amíg egyedi esetek fordulnak elő, viszonylag behatárolt földrajzi területen, addig nem tartják szükségesnek az intézkedést.

Mindeközben folyamatban van azoknak a gyorsteszteknek a hatósági bevizsgálása, ami alkalmas arra, hogy a kórokozókat kimutassa, de ilyen gyorsteszt egyelőre Magyarországon nincs.

Minden nap ülésezik az operatív törzs, a tanácskozáson elhangzottakról napi rendszerességgel sajtótájékoztatón számolnak be.

Pénteken délelőtt közölték, hogy újabb három személlyel, magyar férfiakkal nőtt a fertőzöttek száma. A hivatalos adatok így jelenleg tizenkilenc koronavírusos megbetegedésről szólnak, és van már gyógyult is, az iráni diákok egyike. A fertőzés miatt egyelőre nincs hír elhunytról, hetvenkilencen pedig karanténban vannak. A Koronavirus.gov.hu szerint péntek délutánig 858 laboratóriumi mintavétel történt.

A három új érintett egyike egy 67 éves férfi, aki munkájából fakadóan sok külföldivel találkozik, míg van egy 41 éves, aki nemrég Hollandiában és Angliában is járt. A 27 éves magyar fertőzött pedig együtt volt a szintén Izraelben járt másik fertőzöttel.

Koronavírus - 19-re nőtt itthon a fertőzöttek száma | Magyar Hang

A héten jelentették be a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket, így a száz feletti beltéri és ötszáz fő feletti kültéri rendezvények tiltását. Bezártak az egyetemek is, a gimnáziumok és az általános iskolák viszont (egyelőre) nem. Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy ha bevezetnék, ez esetben nem lehetne befejezni a tanévet, és a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kellene menniük. Mások viszont – köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – emlékeztettek rá, hogy máshol, ahol bezárták az iskolákat, továbbra is kapnak fizetést a tanárok.