Operatív törzs: eddig 1397 esetben mutatták ki a brit koronavírus-mutáns jelenlétét

Operatív törzs: eddig 1397 esetben mutatták ki a brit koronavírus-mutáns jelenlétét

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában eddig 1397 esetben mutatták ki a brit koronavírus-mutáns jelenlétét betegeknél, 13 személynél a cseh, 6-nál pedig a dél-afrikai variánst, a brazil még nem jelent meg Magyarországon – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője az operatív törzs pénteki, néhány perces tájékoztatóján, kérdésre válaszolva.

Egy másik kérdésre azt közölte, hogy április második felénél korábban nem számíthatunk a Janssen és a Johnsson&Johnsson egydózisú oltóanyagára, de amint megérkezik, azonnal bevetjük.

Arra a kérdésre, hogy több háziorvos is panaszkodik, hogy kevés oltóanyagot kap, és későn, úgy reagált, hogy mindig annyi oltóanyagot tudnak szétosztani, amennyi rendelkezésre áll, és amikor ki tudják szállítani.

Ezt megelőzően Galgóczi Ágnes elmondta újra a friss adatokat, valamint azt, hogy a regisztrált időseknek már több mint a fele megkapta a védőoltást. Emellett pedig beszámolt arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség arra jutott, hogy az AstraZeneca oltása nem áll összefüggésben a vérrögképződés megemelkedett kockázatával, és a használatának előnyei meghaladják a kockázatokat.

A rendőrség továbbra is érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak, vagyis fellép a korlátozások megszegői, a gyűlések szervezői és résztvevői ellen – jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf közölte: a rendőrség információi szerint a közelgő hétvégén magánszemélyek ismét gyűlésre hívják az embereket, nemcsak a főváros területén, hanem országszerte.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben a csoportosulással a résztvevők veszélynek teszik ki a saját egészségüket és másokét is. A rendőrség ezért mindenkit arra kér, tartsa be a gyűlések tilalmára vonatkozó rendelkezéseket – tette hozzá.

Címkék: koronavírus