Operatív törzs: Indokolt Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás fenntartása

Operatív törzs: Indokolt Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás fenntartása

Müller Cecília május 1-jén (Forrás: M1)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban újraindult járóbeteg szakellátásban csak akkor van szükség negatív koronavírus tesztre, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy felmerül a fertőzés gyanúja. A beteget természetesen így is ellátják, csak egy külön helyiségben. Amennyiben viszont „magas kockázatú beavatkozásra” van szükség, azt megelőzően mindenképpen kell negatív teszt. Ilyenkor az intézményben történik a mintavétel, majd a laborokban megvizsgálják és ezután történhet meg a beavatkozás.
A Magyar Hang ezúttal is küldött több témában is kérdéseket az operatív törzsnek, de választ most sem kaptunk.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte, hogy jelenleg is tart a kormány ülése, ahol foglalkoznak a járványhelyzettel. Az operatív törzs természetesen folyamatosan elemzi az adatokat és úgy ítélték meg, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is indokolt a kijárási korlátozás fenntartása. A hétfői összes fertőzött több mint 70 százaléka például a fővárosból és környékéről származik.

Az elmúlt 24 órában 460 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások szabályainak megsértése miatt, míg vidéken 49 szabályszegést tapasztaltak. A fő probléma az volt, hogy az emberek nem használtak maszkot a tömegközlekedésen, illetve nem tartották a másfél méteres távolságot.

Security Check Required

null

Müller Cecília a legfontosabb üzenetnek nevezte, hogy már két napja csökken az aktív fertőzöttek száma. Jelenleg 1979 ember beteg és 759-re emelkedett a gyógyultak száma. 964-en vannak kórházban, vagyis az aktív fertőzöttek nagyjából fele, 50 ember pedig lélegeztetőgépre szorul. Eddig 373 ember hunyt el a járvánnyal összefüggésben.

Az elmúlt napokban újraindult járóbeteg szakellátás kapcsán az országos tiszti főorvos elmondta, hogy kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. Egyeztetett időpont nélkül senki se menjen el szakellátásra. A bejelentkezéskor a beteget kikérdezik, ez alapján döntenek arról, hogy mi lesz az érintett sorsa. Lehet, hogy telefonon is el tudnak intézni mindent, például egy recept felírását. Van természetesen olyan eset, amikor szükséges a személyes találkozó. Ilyenkor ismét felmérik a beteg állapotát, egy kérdőívet is ki kell töltenie, hogy kiderüljön vajon koronavírusos lehet-e. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy megfertőződött, egy külön helyiségben látják el. Vagyis, nem feltétlenül szükséges koronavírus teszt, ezt az orvos dönti el.

Vannak ugyanakkor „magas kockázatú beavatkozások”, ahol jelentősebb a fertőzés veszélye. Ezeket csak negatív koronavírus teszt után lehet elvégezni.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Vidéken az újranyitott játszótereken és sportparkokban a működtetőknek különös figyelmet kell fordítania az eszközök folyamatos tisztítására. Javasolt az is, hogy fertőtlenítőkendővel többször legyenek áttörölve.
  • Ha valaki repülővel külföldre utazna, tájékozódnia kell, hogy a célországban milyen szabályok érvényesek. Aki hazajön, 14 napos házi karanténba kerül, hacsak nincs negatív tesztje vagy papírja arról, hogy külföldön már letöltette ezt.
  • Társasházakban fokozottan kell ügyelni a liftek tisztítására, fertőtlenítésére, csakúgy, mint az egyéb közös használatú helyiségekben. Müller Cecília azt javasolta, hogy legalább óránként legyenek letörölve virucid hatású szerekkel például a liftgombok. Azt is javasolta, hogy lehetőleg egy háztartásban élők szálljanak be egyszerre.
  • Az országos tiszti főorvos az otthoni készítésnél a száz százalékban pamutból készült maszkokat javasolta, ezeket magas hőfokon lehet mosni. Viselés után mindenképpen ki kell mosni vagy ki kell főzni azokat.
  • Zajlik a vizsgálat az idősotthonokban, illetve a begyűjtött adatok értékelése. Jelenleg 31 idősek otthonában jelent meg a koronavírus. A Pesti úti intézményben összesen 296 fertőzöttet regisztráltak, 154-en jelenleg is kórházban vannak. 40 ember hunyt el és 41-en már meggyógyultak.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár válaszokat eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk. Szerdán – többek között – a következőkre voltunk kíváncsiak:

Március 21-i keltezéssel járványügyi szabálysértés gyanúja miatt bejelentést tett a Szegedi Rendőrkapitányság felé Tényi István – erről a bejelentő adott tájékoztatást. A bejelentés egyebek között lapunk cikke alapján született: elsőként számoltunk be arról, hogy Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem bejárt dolgozni munkahelyeire (ezek egyike a Fül-Orr-Gégészeti Klinika). Később kiderült, róla, hogy koronavírussal fertőzött, ezért hivatalos közlések szerint 120 kontaktszemély tesztelése vált szükségessé.
– Indított-e eljárást az ügyben a rendőrség, vagy más illetékes hatóság? 
– A 120 kontaktszemély tesztelésének költségeit ilyen esetben ki állja?Az adófizetők, vagy az, akinek felróhatóan le kellett folytatni a tesztelést? 
– Mekkora kiadást jelent egy ember szűrése? (legalább két teszt, a személyzet és a labor munkadíja, eszközök költsége, stb.)