Operatív törzs: Közel hetvenezer azonnal adható vakcina érkezik

Operatív törzs: Közel hetvenezer azonnal adható vakcina érkezik

Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontján 2021. április 17-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden harmadik magyar már legalább egyszer be van oltva, kezdte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint a héten is több szállítmányt várunk, érkezik 68 400 Moderna-vakcina, amiket külön ellenőrzés nélkül, azonnal lehet is beadni a regisztráltaknak. Keddre várnak még 248 040 Pfizer-oltóanyagot, a héten pedig jön még Szputnyik, illetve Sinopharm is. Oltásra eddig 4 millió 280 ezren jelentkeztek.

Az elmúlt napokban sokat emlegetett ellenanyag-vizsgálatokról, illetve a lehetséges harmadik oltásról is beszélt az országos tiszti főorvos. Müller Cecília szerint ez a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas. Fontos ugyanis, mikor történik, emiatt is csupán tájékozódásra ad lehetőséget a szervezet védettségéről. A harmadik oltásról még nincs elég adat és tapasztalat. Szerinte elképzelhető, hogy szükség lehet harmadik adagra akár mind az öt, jelenleg használt két dózisú vakcinából, így ez a gyakrolat nem lenne egyedi, hiszen például a kullancs-agyvelőgyulladás elleni vakcina esetében is ismételni kell az oltást.

Müller Cecília szerint kicsit csökkent már az egészségügyre nehezedő nyomás, de a mostani számok is megfeszített munkát igényelnek. A tiszti főorvos ismét felhívta rá a figyelmet, hogy a halálozási statisztikában mindenki szerepel, aki a halálakor koronavírusos volt, függetlenül attól, hogy abba halt-e bele. Úgy véli, az emberek húsvétkor is fegyelmezettek voltak, a számok javulnak, így megnyithattak az óvodák, illetve az általános iskolák alsó tagozatai. A szülőket arra kérte, csak egészséges gyereket engedjenek iskolába.

A múlt hét elején még úgy volt, a felső tagozatosok is megkezdhetik hétfőn az iskolát, de ők végül csak májusban térhetnek vissza. A szülők eközben igazolhatják a gyerek távollétét, amennyiben a járvány miatt nem akarják iskolába engedni őket. A Pedagógusok Szakszervezete pedig hétfőn közleményt adott ki, amiben azt kérte, csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az újranyitás után. Írják elő a tantermekben a kötelező távolságtartást, az otthon maradó gyerekeket pedig semmilyen hátrány ne érje, írták.

A PSZ azt kérte, hogy a szülőknek, akik a járvány ideje alatt nem érzik biztonságban gyermekeiket, legyen joguk eldönteni, hogy május 10-éig beengedik-e őket az intézményekbe. Ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket a Digitális Kollaborációs Téren keresztül élőben kapcsolják be a tanítási órákba, egy nap ne legyen párhuzamosan online és jelenléti oktatása egy pedagógusnak sem. Ezt a problémát az órák átcsoportosításával, ideiglenes órarenddel lehet megoldani, írta a Pedagógusok Szakszervezete.