Operatív törzs: meghalt egy 28 éves férfi is

Operatív törzs: meghalt egy 28 éves férfi is

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész világon, de Európa-szerte kifejezetten napról napra emelkedik az igazolt fertőzöttek száma. Sajnos exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi, harmadik napja, hogy közel 4000 főt regisztrálunk itthon is – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában elveszítettünk egy 28 éves férfibeteget – mondta Müller Cecília a friss adatok ismertetése után. Nem beszélt arról, hogy volt-e alapbetegsége, a hivatalos oldalon feltöltés alatt van írva az alapbetegség részhez.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy még szigorúbban betartsuk a járványügyi intézkedéseket. Ebben a helyzetben ne a kiskapukat keressük – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a törvény szellemének megfelelően tartsuk be a szabályokat, másfél méteren belül senkivel se álljunk maszk nélkül.

„Nem egy méltó kérdés, hogy két korty között hogyan lehet levenni, felvenni a szájmaszkot” – fogalmazott. – „Ha betérünk egy szórakozóhelyre, viseljük a maszkot! Ha étkezünk, levehetjük. Akár két fogás között is tegyük fel”

A lakosság által hordott maszkok azért vannak, mert nem tudjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e. Szelepes, FFP2-es, 3-as maszk nem jó utcai viseletre, hiszen az a hordóját védi, de a kilégzett levegőt koncentráltan juttatja a levegőbe – mondta. Kérte, hogy azokat az egészségügyi dolgozóknak hagyják meg, ők akkor tudják, hogy egészségesek.

Kérte, legyünk kellően felelősségteljesek, ha tüneteink vannak, ne menjünk közösségbe. Klinikailag nagyon különbözően alakul a betegség, van akinek szinte tünete sincs, de attól még ő is fertőzőképes, sokszor ki sem alakul a láz, vagy a szag- és ízvesztés. Inkább legyünk óvatosak.

Nagyon fontos az egyéni felelősség – hangsúlyozta.

Elértünk egy olyan pontig, amikor szigorú fellépés várható a rendőrségtől – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Az új gyorstesztek is szerepelnek csekély számban a hivatalos mintavételi számban – válaszolta Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Egyre nagyobb feladat hárul a kontaktkutatás résztvevőire az emelkedő számok miatt – mondta.

Az intenzív osztályra kerülő betegek 7 százaléka kerül lélegeztetőgépre – mondta. Hozzátette: hogy mi lesz, nagyon meghatározza, hogy milyen az egészségi állapota az egyénnek.

Terveznek-e szigorítást az emelkedő esetszámok miatt? A meghozott jogszabályok szigorú betartása fogja a terjedést mérsékelni, a járványgörbét ellaposítani. Nagyon nagy az egyéni felelősségünk, a védekezés legfőbb fegyvere, hogy tartsuk be a szabályokat. Akinek kételyei vannak, azt javasolta, beszélgessen egy koronavírusból felépült emberrel, és akkor megérti, miért fontos a védekezés.