Operatív törzs: Rozsdaövezetek beépítését ösztönözné a kormány

Operatív törzs: Rozsdaövezetek beépítését ösztönözné a kormány

Az operatív törzs 2020. április 20-i tájékoztatója.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs 11 órától tart tájékoztatót a koronavírus-járvány elleni védekezésről, illetve válaszol újságírói kérdésekre. Kövesse velünk a tájékoztatót!

Lakásépítési programot hirdet a kormány: a lepusztult rozsdaövezetekben ösztönöznék a lakásépítést. Arról döntött ugyanis a kormány, hogy javasolják az Országgyűlésnek úgynevezett barnamezős akcióterületek létrehozását – jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Mint mondta, azt kérik az Országgyűléstől, hogy törvénymódosítással, az építési szabályok megváltoztatásával biztosítsák a gyorsabb engedélyezéseket, és azt is kérik, hogy a parlament módosítsa az ÁFA-törvényt is. Azt szeretnék, hogy alacsonyabb legyen az ÁFA-kulcs, a barnamezős területeken megvalósuló lakások ÁFÁ-ja 27 százalék helyett 5 százalék legyen. Ezekkel is élénkítenék a gazdaságot – magyarázta Fürjes.

A törvénybe foglalt ösztönzők célja az, hogy a rozsdaövezetekben jó minőségú, de megfizethető árú új lakásokat építsenek. Ezzel rendeződhetne a hosszú évek óta pusztuló területek sorsa, egyszersmind alkalmasak a gazdaság újraindítására, továbbá az építőipari ágazat élénkítése is lehetséges – fogalmazott.

Mint mondta, a lepusztult városi rozsdaövezetek bekapcsolása a városok életébe nemcsak fontos, hanem annak a feltételei is adottak. Ezek ugyanis a szavai szerint Budapest és a vidéki városok aranytartalékai. Olyan területek, amelyeken egykor ipari létesítmények és raktárak voltak. A gondozatlan területek, de jó közlekedéssel rendelkező területek jó lehetőséget jelentenek lakások építésére. Az itt épülő új lakások megfizethetőek lesznek a kormány reményei szerint – érvelt az államtitkár, aki szerint ezzel is ösztönöznék a beruházásokat.

Fürjes bejelentése után kapott szót Müller Cecília országos tiszti főorvos. Kedden újabb 22 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel összesen 3793 főre nőtt az eddig Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma – ismételte meg Müller Cecília országos tiszti fóorvos a kormány által ma reggel közzétett adatokat. Újabb 6 idős krónikus beteg hunyt el, ezzel 505 főre emelkedett fertőzésben elhunytak száma. Az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki a tiszti főorvos.

1856 gyógyult személyt tartanak nyilván. 1432 fertőzöttet regisztráltak. A tiszti főorvos beszámolója szerint összesen 430 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. „Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, míg a gyógyultak 49 százaléka budapesti” – derült ki már a reggeli kormányzati tájékoztatásból.

Magyarországon 100 ezer lakosból 39 kapta el a koronavírust – vont átlagot a tiszti főorvos. A fiatalkorúak és a gyermekek megbetegedések száma stagnál: 0-14 között 50 megbetegedésről, 19 év alatt pedig összesen 80 megbetegedésről tudnak. 30 éven aluli koronavírus-fertőzésben elhunyt nincs – jelezte Müller Cecília.

Beszélt arról is, hogy új beutalási rendet küldtek ki az állami egészségügyi szolgáltatóknak. Ennek célja, hogy – tekintettel a járvány lecsengő szakaszára és az alacsonyabb betegszámra – koncentrálják a koronavírusos betegeket, illetve hogy a más betegségben szenvedők számára felszabadíthassák a kapacitásokat. A lényeg az, húzta alá Müller, hogy mindenki megkapja az ellátásához szükséges ellátást. Koronavírosos gyermeket a jövőben a Heim Pál Gyermekkórházban, illetve a Debreceni Egyetem Klinikáján látják el.

Szennyvíztisztítókban is mutattak ki koronavírust a laboratórium munkatársai Magyarországon. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvízzel nem terjed a koronavírus. De ahol nagy számban vannak betegek – például kórházakban –, ott kimutatták a vírus szerkezetét a szennyvízben.

Kiss Róbert alezredes, az Operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: ma ülésezik a kormány. Operatív törzset továbbra is működtetné a kormány a különleges jogrend megszünésével is. Közölte, hogy Csehország és Szlovákia állampolgárai beléphetnek Magyarországra, ha 48 óránál többet nem tartózkodnak Magyarországon. Ha ennél tovább maradnak, a beutazóknak vállalniuk kell a 14 napos karantént.

401-re emelkedett a veszélyhelyzettel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. 80 főt hallgattak eddig ki gyanúsítottként. A védelmi távolságok betartását, a védőeszközök betartását 14 alkalommal intézkedtek tegnap. 8 embert figyelmeztettek, a többi személy helyszíni bírságot kapott.

A tájékoztatón három újságíró kérdést olvastak fel, illetve válaszoltak meg:

– Tervezik-e az időseknek szóló idősáv eltörlését? (Nógrád megyei Hírlap) Egyelőre nem, még az idősek türelmét kérik.

– Lehet-e lejárt személyi okmányokkal külföldre utazni? (Infórádió) Csak Magyarországon lehet fogadják el.

– Akad szakrendelő, amelyek nem adnak konkrét időpontot a szakrendelésre érkezőknek, csak tág idősávot adnak meg. Helyesli-e ezt a gyakorlatot az Operatív törzs? (RTL Klub) Nem. A betegek találkozását sem javasolják. Tartsa be minden egészségügyi szolgáltató az előírt szabályokat – kérte Müller Cecília.