Operatív törzs: Sem az iskolák, sem az óvodák nem fognak gyermekfelügyeletet biztosítani

Operatív törzs: Sem az iskolák, sem az óvodák nem fognak gyermekfelügyeletet biztosítani

Egy székesfehérvári iskolát készítenek elő az érettségire (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az elmúlt órákban néhány dezinformáció látott napvilágot, ezért szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy az oltási terv jól halad– mondta el György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján”. Hozzátette, az oltási program dinamizmusa optimizmusra ad okot. Ezen a héten több mint 400 ezer oltóanyag beadására van lehetőség – árulta el.

– Az AstraZeneca vakcinája esetében sms-ben értesítették a 60 év alatti krónikus betegséggel küzdő pácienseket, ám technikai probléma merült fel, de az érintetteket hamarosan beoltják majd – fogalmazott György István, majd elnézést kért a fennakadás miatt.

Gál Kristóf az operatív törzs szóvivője elmondta, a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által csütörtökön bejelentett korlátozások részletszabályairól szóló rendelet hamarosan megjelenik, addig mindenkitől türelmet kért.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, az óvodák és az általános iskolák működése április 7-ig szünetel, és egyik helyen sem biztosítanak gyermekfelügyeletet. Ennek oka, hogy rövid leállásra készülnek, de az étkeztetést biztosítják, elvitelre és kiszállításra lesz mód. A középiskolák működésében az eddig megszokott rend folytatódik, az érettségi tekintetében sem várható változás az eddigiekhez képest – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár elmondta, az iskolai felvételi vizsgákra még jövő héten lesz lehetősége az intézményeknek, a kormány javasolja az online térben történő lebonyolítást, de nem tiltja meg a személyes jelenlétet. Az időközben megbetegedett diákok számára egy héttel később még biztosíthatnak pótidőpontot az iskolák. Maruzsa Zoltán elárulta, a köznevelési kollégiumok sem működnek majd április 7-ig, vagyis addig nem biztosítanak szállást a tanulók számára.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják, hogy szinte az egész világban erőteljes emelkedés tapasztalható. A napi adatokról szólva elárulta, hogy 6369 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett. 6867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, már 862 953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta.

– Csökkenteni kell a kontaktusok számát, ezt célozza a kormány szigorítása. Ha nincs kontaktus, nem terjed a vírus – fogalmazott a tiszti főorvos. Hozzátette, napról napra nő az új mutációk száma a világban, ezek közül több is komolyan veendő, mert sokkal gyorsabban terjed és súlyosabb betegséget tud okozni, sőt, még a védőoltást is képes lehet kikerülni. Sok gyártó most igyekszik olyan vakcinát előállítani, amely hatékony lehet a brazil és a dél-afrikai variáns ellen is – mondta Müller Cecília.

– A háziorvosok a legidősebbeket oltják, és ez a munka szépen halad, amihez külön gratulálok, hiszen 432 ezer esetben már be is fejezték oltást, és 432 száz év feletti ember kapta meg már a védőoltást – emelte ki a tiszti főorvos. Hozzátette, aki oltásra megy, ne beszélgessen a váróteremben, és ne is „ücsörögjön” sokat, kerülni kell minden kontaktust, hiszen a részleges védettség kialakulásához is 2-3 hétre van szükség.

– Folyamatosan nő „az oltakozási kedv” hazánkban, de sajnos a fertőzések száma is „soha nem látott mértékben nő” – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette, nagyon sokan halnak meg a betegségben, itthon egy 29 éves fiatal is elhunyt a fertőzés következtében az elmúlt napon. – Enyhíteni kell a kórházakra nehezedő terhelést, ezért a favipiravir nevű gyógyszer immár a járóbetegek szakellátásban is adható lesz. Mivel ez a szer hatékony a koronavírus ellen, alkalmazása segíthet a betegség korai szakaszában, megakadályozhatja, hogy a beteg kórházba kerüljön – mondta a tiszti főorvos.

Budapesten egy csúcslaboratórium épül kormányzati és európai uniós forrásból, ahol a legveszélyesebb kórokozók diagnosztizálására is alkalmas lesz – árulta el Müller Cecília. Hozzátette, számos kórokozó van a világban, amelyekkel szembe kell néznünk a jövőben, ezért is fontos ez a csúcstechnológiás laboratórium. – Ez szavatolja a járványügyi biztonságot – fogalmazott.

Újságírói kérdésekre ezúttal nem maradt idő.