Operatív törzs: sikeres volt az érettségi

Operatív törzs: sikeres volt az érettségi

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án (Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maruzsa Zoltán szerint nem volt fennakadás a vizsgák lebonyolításában. Müller Cecília közben arról tett bejelentést: a gyógyszertárakban engedélyezték az FFP1-2-3 maszkok forgalmazását, egyúttal megállapodást írtak alá az oltóanyag fejlesztésről és az ellátásáról.

Ahogy eddig minden nap, az operatív törzs pénteken is megtartotta szokásos heti sajtótájékoztatóját. A héten tartó érettségik miatt a beszámolót ezúttal Maruzsa Zoltán kezdte. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a héten rendben lezajlottak az érettségi vizsgálatok, illetve még ma is folynak a német nyelv vizsgák. Nem volt fennakadás és botrány. Nagy volt a nyomás az ellenzék és a sajtó részéről. Nem bojkottálták a pedagógusok a vizsgát, kevés diák mondta vissza az érettségit.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, 3178 az igazolt fertőzöttek száma, 392-re emelkedett az elhunytak száma azzal a 9 fővel együtt, akik mára veszítették életüket. A mintavételek száma dinamikusan nő, mára elérte 99 058-at. Az aktív fertőzöttek száma 1921. Mára negyedik napja csökken a beazonosított új betegek száma.

Müller Cecília arról si tájékoztatott, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumban együttműködési megállapodást írtak alá a Népegészségügyi Szolgálat és a Debreceni Egyetem és a minisztérium között, az oltóanyag fejlesztésről és az ellátásáról. Ezzel szeretnék biztosítani az oltóanyag ellátást, csökkenteni a függést a külföldtől.

A tiszti főorvos szerint a gyógyszertárakban engedélyezték az FFP1-2-3 maszkok forgalmazását. Május negyedikétől lazítottak a korlátozásokon vidéken, Pest megyében és Budapesten csak akkor lehet lazítani, ha csökken a halálesetek és fertőzöttek száma. (Ahogy heti rádióértékelésében pontosan ugyanerről beszélt Orbán Viktor is.)

– A vendéglátásban fontos az újranyitáskor, hogy a melegvíz csapok újranyitásakor 60 fok fölött kell fertőtleníteni. Ha hosszabb ideig nem használták a csapokat, akkor a rendszert először vegyszeresen fertőtleníteni kell, majd nagyon forró vízzel átmosni – emlékeztetett Müller Cecília. Mint jelezte: a kerthelyiségek újranyitásakor továbbra sem lehet csoportos rendezvényeket tartani, távol kell elhelyezni egymástól az asztalokat, a sótartót és egyéb, az asztalokon elhelyezett tárgyakat fetrtőtleníteni. A mosdókat ugyancsak rendszeresn fertőtleníteni kell, fertőtlenítő szereket és papírtörölközőt tanácsos a vendégek számára elhelyezni.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ezt követően arról beszélt: ma négyheti készletet juttatnak el az alapellátásban dolgozók. A határokon megnyugtató a helyzet, egyre több korlátozást oldanak fel. Várakozás Röszkén, Nagylakon nem túl nagy. A legnagyobb a nyomás az osztrák határon, már hosszabb ideje nem találtak fertőzöttek.

Ez követően az újságírói kérdések következtek. Lapunk – ahogy ezelőtt is minden nap – küldött kérdéseket az operatív törzsnek, ám azok közül egy sem került terítékre. A felolvasottakra az alábbi válaszok érkeztek:

• Augusztusban döntenek arról, hogy mikor oldják fel a rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat.
• A házi karantén elektronikus ellenőrzését csak az érintett beleegyezésével lehet indítani. Háromszor kell beleegyezni, a karantén elrendelésekor, az informatikai élesítéskor, illetve a tényleges bejelentkezéskor. A rendszer használatával munkaerőt takarít meg a hatóság, és nem zavarják az érintett magánéletét.
• Az új fertőződések csökkenése már az első hullám lecsengésére utal, de a lazítások miatt folyamatosan ellenőrzik a változásokat. Egy-egy módosítás hatását két hét után lehet látni.
• Az operatív törzs által közölt tesztek számában nincsenek benne a Semmelweis Egyetem által végzett, az átfertőződést vizsgáló tesztek száma.
• Pest megyében és Budapesten a játszótereket annak figyelembevételével lehet használni, hogy a gyerekek nem nagyon tudják tartani a szükséges távolságot. Az önkormányzatok egyébként sok helyen lezárták a játszótereket.

A péntek reggel közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 28 új koronavírus beteget regisztráltak, a kilencen elhunyt közül a tájékoztatás szerint mindenki a fővárosban és Pest megyében élt. Beszélt Orbán Viktor is, a hétvége előtti szokásos rádióinterjújában a miniszterelnök kiemelte: többek között arról beszélt, jelenleg 160 ezer ember van, aki elveszítette az állását a válság miatt vagy még azelőtt. A kormányfő azt is kiemelte, a korlátozások még életben vannak a következő héten, így legkorábban jövő hét végén indulhat újra az élet Budapesten és Pest megyében.

Orbán Viktor: Budapesten akkor lehet lazítás, ha csökken a halálozások száma | Magyar Hang

Akkor leszek elégedett, ha megöltük ezt a nyomorult vírust – fogalmazott a miniszterelnök. Egyúttal üzent az újságíróknak és politikustársainak is.