Operatív törzs: szíveskedjenek mellőzni a nagybevásárlást a nemzeti ünnep előtt

Operatív törzs: szíveskedjenek mellőzni a nagybevásárlást a nemzeti ünnep előtt

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 15-re több magányszemély is gyülekezésre hívja fel a lakosságot az interneten, ami a járvány elleni védekezés szabályai szerint tilos, a résztvevők veszélyeztethetik a saját és mások egészségét – hangsúlyozta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján”. Hozzátette, a lakosság szíveskedjen mellőzni a nemzeti ünnep előtti nagybevásárlást, hiszen mindenfajta gyülekezést kerülni kell. – Csak akkor menjenek a nyitva tartó üzletekbe vásárolni, ha ez elkerülhetetlen – fogalmazott Kiss Róbert.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy a járványügyi adatok ismét rekordot döntöttek. 9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma 346 904 fő, az aktív fertőzötteké pedig 134 652. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.

– Nemcsak itthon, de Olaszországban, Németországban, Csehországban és Szlovákiában is meredeken emelkednek a fertőzöttségi adatok – mondta el Galgóczi Ágnes. Hozzátette, a gyors terjedésért a vírus brit mutációja a felelős, ez sokkal hatékonyabban fertőz, mint elődje, és immár a fiatalabbakat is jelentős mértékben támadja, a fertőzöttek átlagéletkora 46 év.

Az osztályvezető emlékeztetett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy újabb oltóanyag, a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által gyártott vakcina használatát is jóváhagyta, az Európai Bizottság pedig feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott az oltóanyagra. Ebből a típusból Magyarország korábban összesen 4,36 millió adagot kötött le, „reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek” – fogalmazott Galgóczi Ágnes.

A Janssen vakcinájának előnye, hogy csak egy dózisra van szükség van belőle, és a felhasználását is nagymértékben megkönnyíti, hogy normál hűtőben három hónapon keresztül tárolható. A működési elve hasonló az AstraZeneca vakcinájához és a Szputnyik V-hez, vagyis egy ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe – ismertette az osztályvezető.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert elmondta, hogy kiugróan magasak a maszkhasználattal kapcsolatos szabályszegések.

Galgóczi Ágnes a mutációk kapcsán elmondta, a védekezési módszerek az eddig megszokottak szerint alakulnak: távolságot kell tartani, maszkot kell hordani, és kezet kell mosni. Az AstraZeneca vakcina problémáiról szólva pedig az osztályvezető hangsúlyozta, az oltás előnye meghaladják a kockázatokat, és ez a vakcina is biztonságosan használható.