Operatív törzs: terheléses támadás érte a vakcinaregisztráció-ellenőrző oldalt

Operatív törzs: terheléses támadás érte a vakcinaregisztráció-ellenőrző oldalt

A Kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap délután terheléses támadás érte a koronavírus-oltásra való regisztrációt mutató oldalt. 600 ezer rosszindulatú elérést regisztráltak, és ennek köszönhető az oldal tegnapi akadozása. Az ügyben feljelentést tesznek – mondta a pénteki operatív törzs tájékoztatón Kiss Róbert rendőrtiszt.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, egyelőre nincs pontos dátuma az iskolák újranyitásának, a regisztrált pedagógusok oltását azonban megkezdik. Azokkal az óvodai, általános iskolai és középiskolai dolgozókkal kezdik az oltásokat, akik március 24-ig regisztráltak. Ők jövő hét csütörtök-péntek-szombaton kerülnek sorra a lakóhelyükhöz közeli oltópontokon. Újabb regisztrációra március 29-ig van lehetőség, az ebbe a csoportba tartozók otlására húsvét után kerül sor. Akik eddig az időpontig nem regisztrálnak, azok kimaradnak a soron kívüli oltásból.

A második körben a bölcsődékben és szakképzésben dolgozók kerülnek majd sorra, szintén az ünnepek után.

Müller Cecília országos tisztifőorvos heroikusnak nevezte a kórházakban folyó munkát, bejelentette, hogy újabb 21600 AstraZeneca vakcina érkezett, ami alig kilencede a várt mennyiségnek.

A várandósok oltásával kapcsolatosan arról beszélt, bár nagyobb az oltás haszna, mint amennyi veszélyt jelenthet, minden esetben részletesen elemezni kell a körülményeket, az egészségi állapotot, és csak azt követően dönteni az oltásról. A várandós anyák számára az mRNS alapú oltások, azaz a Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna vakcina használható. Eddig a magzatra káros hatásról nem érkezett információ. Az időpontokat illetően elmondta, az első oltásra a 12. hetet követően kerülhet sor, a második adagra pedig a szülést követően. 

A húsvéti készülődés kapcsán Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, fokozottan figyeli kell a szabályos maszkviselésre, a fertőtlenításre, illetve azt kérte, hogy mindenki kerülje a zsúfolt boltokat. Ha pedig a szabadba megy, kerülje a nagyon népszerű, zsúfolt kirándulóhelyeket.