Operatív törzs: vírustagadóknál tartott házkutatást a rendőrség

Operatív törzs: vírustagadóknál tartott házkutatást a rendőrség

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, 187 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselés megszegése miatt az elmúlt 24 órában, és 287 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt.

A szóvivő elárulta, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya hosszú ideje nyomozást folytat vírustagadó állampolgárok ellen. Mint mondta, az interneten bárki találkozhat a vírustagadók állításaival, a rendőrség pedig folyamatosan monitorozza ezeket a tartalmakat, amelyek közül azonban nem mindegyik tartozik büntetőjogi kategóriába.

A kiberbűnözési főosztálya munkatársai ma 4 személynél tartottak vizsgálatot az ügyben, adathordozókat foglaltak le, amelyeknek vizsgálata egy későbbi gyanúsítás alapját jelentheti majd. Gál Kristóf hangsúlyozta, rémhírkeltés és a hatóság elleni uszítás gyanúja is felmerülhet. Hozzátette, nem feljelentés hatására indult a vizsgálat, a rendőrség saját maga bukkant a vírustagadók nyomára.

Ezzel feltehetően arra a mai hírre reagált Gál Kristóf, hogy Gődény György gyógyszerészt, az egyik legismertebb álhírterjesztő járványszkeptikus celebet elvitte a rendőrség. A korábbi testépítő és kamupárt-alapító felesége legalábbis azt írta a Facebookon nemrégiben, hogy hajnalban a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei hajnalban házkutatást tartottak náluk, majd Gődényt magukkal vitték.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a legfrissebb adatokról szólva elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 6197 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 271 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6622 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 78 700 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 878. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen.

Hangsúlyozta, a Magyar Posta pénteken kézbesíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ levelét, a borítékban - a tájékoztató mellett - egy regisztrációs lap és egy válaszboríték található, amelynek kitöltésével és visszaküldésével a nyugdíjasok regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra.

Újságírói kérdésekre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta, elindult a vakcinainfo.gov.hu, ahol mindenki regisztrálhat, aki a jövőben szeretné beadatni magának a koronavírus elleni védőoltást. Hozzátette, egyelőre még csak igényfelmérést végeznek, és amint megérkeznek hazánkba az első vakcinák, azokat egy előre elkészített oltásrend szerint adják majd be, ettől függetlenül mindenkinek azt tanácsolja, hogy regisztráljon az oldalon.