Orbán nyitotta a parlamenti szezont, bilincset ígért az ellenzék

Orbán nyitotta a parlamenti szezont, bilincset ígért az ellenzék

Orbán Viktor beszél a parlamentben (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikeres járványkezelés, újrainduló gazdaság, brüsszeli támadások – így foglalható össze Orbán Viktor beszéde, amit az Országgyűlés őszi ülésének nyitónapján mondott el. Az ellenzék ugyanakkor azt kérte rajta számon, amiről nem beszélt: a járvány áldozatairól, Fudan egyetemről, a közpénz kilapátolásáról. Jakab Péterrel ezúttal is személyes csörte zajlott: a Jobbik elnöke bilincset ígért a miniszterelnöknek, míg a kormányfő bohócnak nevezte.

A magyar embereknek újra szabad és biztonságos nyaruk volt, világviszonylatban is az egyik leggyorsabb oltási programot hajtottuk végre – ezzel kezdte az Országgyűlés őszi nyitónapján a napirend előtti felszólalását Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint a vakcina miatt élhetjük a megszokott, normális életünket.

– A járványnak lesz negyedik hulláma, a mi számaink is erre engednek következtetni – fogalmazott a kormányfő, leszögezve azonban, hogy a korlátozások, a maszkhasználat nem elegendő, azokkal nem lehet legyőzni, de még megfékezni sem a vírust. Az oltás a kulcs. – A jövőben is oltás alapú védekezést javaslok folytatni – mondta, hozzátéve, hogy már két oltás is védelmet nyújt, de a szakemberek erősen javasolják a harmadikat. Ismét úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy „jobb ha van, mint ha nincs”. Mára egyébként már 525 ezren vették fel a harmadik dózist. Orbán Viktor kiemelte, hogy december végéig közel 17 millió vakcina áll majd rendelkezésre, van tehát elegendő oltóanyag.

Megismételte itt a miniszterelnök azt is, hogy a kormány javasolja az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend év végéig történő meghosszabbítását.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az oltás működik, az ország működik. Úgy látja, hogy a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét 5,5 százalék fölé emelni, ha az év hátralévő részében „nagyobb baleset” nem történik. Itt említette a nemzeti konzultációt is, amelynek válaszai szerinte egyértelműek. A válaszadók egyetértettek a 200 ezres minimálbérrel vagy éppen a hitelmoratórium meghosszabbításával, ez utóbbit már meg is hosszabbították bizonyos feltételek mellett.

Siker, siker, siker

Orbán Viktor azt mondta, hogy a gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a kormányt, hogy a korábban kitűzött céljait megvalósítsa. Jövő február 15-ig visszatérítik a gyereket növelő szülőknek a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót és adóvisszatérítésben részesülnek a gyermeket nevelő kisvállalkozók is. Összességében 1,9 millió szülő számára összesen 600 millió forintot térít vissza az adóhivatal. A nyugdíjasok újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt: a nyugdíjprémium várható összege meg fogja haladni az 50 ezer forintot és folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését. A Gyurcsány–Bajnai-kormány utolsó, még nem orvosolt hibájának nevezte a 13. havi nyugdíj elvételét. A fegyveresek hathavi fegyverpénzt kapnak jövő év elején, míg januártól bevezetik a 25 év alattiak szja-mentességét. Tárgyalnak a munkaadókkal és munkavállalókkal a 200 ezres minimálbérről, Orbán Viktor szavai szerint „jó esély van a megállapodásra”.

A kormányfő az afgán misszió lezárásáról is beszélt, kiemelve, hogy hazánk az Egyesült Államok kérésére vett részt abban és most ugyancsak a kérésükre kivonultunk róla. A nemzetközi közösség elfogadta Amerika kivonulási ütemtervét, de utólag bizonyítást nyert, hogy számos kérdésben az Egyesült Államok rosszul ítélte meg a helyzetet. – A veszély azonban nem múlt el, az afgán válság új migránshullámot indíthat el – fogalmazott, hozzátéve, hogy az országokat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani és nem szabad Európába hozni. Menekülttáborokat Európán kívül kell létesíteni. A magyar határokat is meg kell ugyanakkor erősíteni, hiszen akik kijutnak a térségből, Magyarországon keresztül igyekeznek az unióba, a Soros-féle NGO-k ezeket továbbra is támogatják. Egy év alatt háromszorosára nőtt a határsértők száma. Szégyenteljesnek nevezte, hogy miközben rendőreink és katonáink Európát is védik, „Brüsszelből és Berlinből rendre hátba lövik őket”. A migrációról kiújuló vita szétfeszíti az Európai Unió egységét, ezért azt javasolják, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adjon vissza a tagállamoknak.

Brüsszel támad

A „gyermekvédelmi törvényre” is kitért Orbán Viktor, mint ami miatt Brüsszel újra megtámadta Magyarországot. A kormány álláspontja sziklaszilárd: nem engedünk teret a gyermekekre irányuló semmilyen szexuális propagandának. A végső szót pedig a magyar emberek fogják kimondani az erről szóló népszavazáson.

Az uniós helyreállítás alappal kapcsolatban a kormányfő súlyosan sértőnek nevezte, hogy egyes országokkal már megállapodtak arról, másokkal viszont nem. – Magyarország követeli, hogy az Európai Bizottság hagyjon fel a tagállamok közötti különbségtétellel – mondta, hozzátéve, hogy Brüsszel elvtelensége miatt nem kerülhetünk versenyhátrányba másokkal szemben. Itt említette, hogy a Magyar Nemzeti Bank harmincszorosára, 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát.

A globális hatalmi központok közötti hatalmi átrendeződésről is beszélt a kormányfő, szerinte egyre vadabb gazdasági és politikai nézetek jelennek meg a nemzetközi politikában. Ráadásul itt vannak a nyakunkon a járványok és a népvándorlás újabb hullámai is. – A sikeres országok számára a nemzeti érdek mindenek felett álló képviselete a legfontosabb vezérlő elv – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy továbbra is kéri a kormány az emberek támogatását.

Gyurcsány Ferenc: Maga nem elég bátor

Gyurcsány Ferenc reagált elsőként az ellenzékből azzal, hogy ha egy kormány nem az ország sorsával foglalkozik, hanem az általa teremtett démonokkal küzd, akkor az ország romlásnak indul. Majd rátért a nemzeti konzultációra, ám szerinte a fontos kérdésekről nem kérték ki az emberek véleményét. – Miért nem kérdezték meg, hogy akarják-e azt az alaptörvényt, amit magunk ránk erőltettek, de maga nem elég bátor, hogy ezt az alaptörvényt népszavazásra bocsássa – mondta, itt említette a paksi bővítését és a Fudan Egyetemet is. – Az országnak meg kell szabadulni öntől és a kormányától, ezt úgy hívják, hogy választás – közölte a Demokratikus Koalíció elnöke, hozzáfűzve, hogy „el kell küldeni magukat oda, ahova valók”.

Édes Istenem ne hagyj el – így reagált Kövér László, majd megadta a szót Szabó Tímeának.

Szabó Tímea: Ön alvilágot épít

Szabó Tímea azt bírálta, hogy a miniszterelnök nem beszélt a Pegasus-botrányról, amit az évszázad botrányának nevezett. De nem lehetett hallani a Fudan Egyetemről sem, amit 450 milliárdos kínai hitelből valósítanak meg. A Párbeszéd társelnöke itt említette – többek között – az 1258 milliárd forintos devizahitel felvételét, ahogyan a rekord benzinárakat is. – Ön nem egy élhető világot épít, hanem alvilágot – mondta. – Le fogunk számolni az ön által épített tolvaj, korrupt, gazember kormányzással és világgal, önökre pedig az a büntetés vár, amit megérdemelnek – közölte. Szabó Tímea szerint a kormány retteg Karácsony Gergelytől és rettegjen is, hiszen egyedül ő képes ezt a kormányt leváltani. – Miniszterelnök úr, féljen is Karácsony Gergelytől – szögezte le a politikus.

Kövér László ezután is megszólalt, ám ezúttal a miniszterelnök-helyettesnek jelezte, hogy neki sincs megengedve a közbekiabálás.

Tóth Bertalan: A leggazdagabbak vagyon nőtt a válság alatt

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint termelési beszámolót hallottunk, ám kimaradt a beszámolóból a több mint 30 ezer halott. Itt említette, hogy oltás tekintetében már bőven az uniós átlag alatt vagyunk és egészségügyi dolgozók ezrei hagyták el a pályát. Arról sem lehetett hallani a szocialista politikus elmondása szerint, hogy a leggazdagabbak vagyona a válság alatt egyharmadával nőtt, Mészáros Lőrincet említette konkrétan, aki egy év alatt 185 milliárddal növelte a vagyonát.

Keresztes László Lóránt: A kormány az ellenzék ellen gyűjt aláírásokat

Az LMP-s Keresztes László Lóránt is arról beszélt, amikről Orbán Viktor nem ejtett szót: a közvagyon kilapátolásáról, az önkormányzatok sanyargatásáról, a közszolgáltatások lerohasztásáról. Mindeközben pedig a kormány az ellenzék ellen gyűjt aláírásokat. A migrációt érintve pedig a kormány letelepedési kötvényprogramját is említette. A politikus visszásnak nevezte, hogy a vadászati kiállításra korlátozás nélkül bemehetnek az emberek, de a hatalmukat meg kell hosszabbítani.

Jakab Péter: Nem fog megremegni a kezem, amikor önt bilincsbe kell verni

Jakab Péter szavai szerint abban bízott, hogy sikerült Orbán Viktornak kipihennie magát, de úgy látja, hogy mégsem. A fideszesek rongyrázását bírálta, majd úgy fogalmazott, hogy „addig provokálják a népet, amíg bele nem szaladnak egy jókora pofonba”, ez szerinte jövőre meg fog történni. Kitért rá, hogy a minimálnyugdíj mindössze 28 ezer forint, a családi pótlék pedig nagyon régóta nem emelkedett. Azt is felemlegette, hogy telefonokat is lehallgatnak, vagyis az emberek magánéletébe is betörnek. – A hálószobámba nem akar véletlen bejönni a Szájer Józsi – tette fel a kérdést. Majd az elszámoltatásról beszélt, úgy fogalmazva: „Nem fog megremegni a kezem, amikor önt bilincsbe kell verni”.

Kocsis Máté: Gyurcsány főnök, Jakab alkalmazott

Kocsis Máté is reagálhatott a miniszterelnöki beszédre, ám inkább az ellenzékkel foglalkozott. – Sokunknak a hideg futkos a hátán, amikor Jakab frakcióvezető demagógiáit hallgatja – mondta, hozzátéve, hogy a jobbikos politikus kemény, de nem érti, amit mond. Így inkább a „főnök úrhoz”, vagyis Gyurcsány Ferenchez fordult azzal, hogy jelezze „Jakab alkalmazottnak”, hogy sok. Sok a fojtófogás, sok a melósozás.

Orbán Viktor bohócokról, őszödről

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte, hogy nagy lelkesedés nincs benne, mert az egész helyzet rendkívül szürreális. – A velünk szemben ülőket a valóság egyáltalán nem érdekli – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint Jakab Péternek van felmentése. Róla ugyanis tudni, hogy bohóckodni jár a parlamentbe, bár ő az egyetlen bohóc, akinek testőre van. A Jobbiknál maradva még arra is kitért a kormányfő, hogy akiket a párt börtönnel fenyeget, azokkal később összeáll.

Szerinte az ellenzék sok csacskaságot beszélt például a kormány hitelfelvételéről, miközben az MSZP–SZDSZ kormányok annál jóval többet vettek fel. A Fudanra hosszabban nem tért ki, hiszen arról úgyis lesz népszavazás, de Kínáról egyenesen kell beszélni. Az Egyesült Államok pozíciója veszélybe került, a világ élén változás van és ebben a küzdelemben nem szabad egyoldalúan elköteleződni. A magyar emberek érdeke, hogy az amerikaiakkal és a kínaiakkal is jó viszonyban legyünk.

Gyurcsány Ferencet – akit a baloldal mostan vezetőjének nevezett – a 15 évvel ezelőtt őszödi beszédére emlékeztette. – Kész kabaré, Jakab Péter jó helyen van – zárt mondandóját.