Varsóban csatázik Brüsszel ellen Orbán Viktor

Varsóban csatázik Brüsszel ellen Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) találkozója a varsói miniszterelnöki hivatalban 2021. december 3-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszel ma a bevándorlást támogatja, a családokat és a gyermekeket pedig nem védi meg, pedig éppen fordítva kellene, hogy legyen – mondta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán pénteken közzétett videóban, miután megérkezett Varsóba.

A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.

„Nem akarunk bevándorlást, de azt akarjuk, hogy első legyen a család és a gyermek. Meg akarjuk változtatni a brüsszeli politikát, hosszú hónapok óta készülődünk már arra, hogy létrehozzunk egy erős és befolyásos pártszövetséget” – fogalmazott Orbán Viktor.

„Remélem, ma és holnap ebbe az irányba fontos lépést teszünk majd” – tette hozzá a kormányfő.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor európai konzervatív pártvezetők munkaülésén vesz részt Varsóban.

Péntek este az MTI-nek elmondta, a program kezdetén Orbán Viktor négyszemközti megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, majd az európai pártvezetők munkavacsorája vette kezdetét.

Mint megírtuk, az eredeti tervek szerint a 12 párt új európai parlamenti frakciót hozna létre, amely 113 tagot számlálna, ezzel pedig az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lenne a Néppárt és a szociáldemokraták után. Matteo Salvini azonban lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót (ezt pénteken megerősítette), állítólag azért, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben (Európai Konzervatívok és Reformerek) maradnának, melynek alapító tagjai.