Orbán: A Nemzeti alaptanterv része lehet a honvédelem

Orbán: A Nemzeti alaptanterv része lehet a honvédelem

Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában 2019 július 12-én (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányfő szerint Ursula von der Leyen megválasztásával elfogadható megoldás született, hisz az uniót eddig irányító bevándorláspárti vezetők lekerültek a színről, és helyükbe olyanok kerülnek, akik tisztelik a nemzetet. Ezért is üdvözölte, hogy a „bevándorláspárti, Soros-jelölt" Timmermans, és Manfred Weber is kiesett. Június elején a Fidesz azt azonban megszavazta, hogy a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa legyen az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. 

Orbán úgy látja „önmagában az, hogy az állam- és kormányfők egy hétgyermekes német családanyát választottak meg, jól mutatja, hogy másfajta szelek fújnak majd Brüsszelben”. De Orbán úgy véli, nem szabad még örülni, mert az elmúlt öt évben sok hiba történt Brüsszelben, ezeket ki kell javítani, például a terrorizmus, a közbiztonság, a migráció és a gazdaság területén.

Arról viszont már nem volt hajlandó beszélni, hogy mivel bírta rá Emmanuel Macron francia elnököt arra, hogy mégse támogassa Timmermanst.

„Ez maradjon az én titkom”

– felelte a műsorvezető kérdésére.

Azzal kapcsolatban, hogy a fideszes Járóka Lívia megszavazta a DK-s Dobrev Klára EP-alelnökségét, de Dobrev nem volt hajlandó ugyanerre, Orbán azt mondta, ahány ház, annyi szokás. A jobboldal nemzeti erő, a baloldal pedig internacionalista. Orbán szerint a „jobboldalon ökölszabály, hogy sohasem utálhatjuk jobban az ellenfeleinket, mint amennyire szeretjük a hazánkat”. 

Ötéves terv

Az interjúban szó esett a következő öt év uniós politikájáról: megítélése szerint Magyarország nem függ az EU-s pénzektől, anélkül is tud sikeres gazdaságpolitikát folytatni. A kormányfő a mai költségvetési szavazás kapcsán kiemelte, nagyratörő tervei között szerepel, hogy Magyarország ne hitelfelvevő legyen, hanem másoknak tudjon támogatást nyújtani. 

Orbán Viktor most sem hagyta ki, hogy a migrációs nyomásról beszéljen. Ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy az Európa felé tartó migrációs nyomás nőni fog. E kapcsán beszélt a kormányfő a civil szervezetek (NGO) helyzetéről. Szerinte ezek, a nemzetközi hálózatok támogatását élvező csoportosulások nagyon agresszívek, erőszakosak, ezért Magyarország mielőbb szeretné elérni, hogy ne kaphassanak uniós forrásokat. „Ez egy harci kérdés” – fogalmazott Orbán.

Kitért arra is, hogy míg az EU eddigi bevándorláspárti vezetői legalizálni próbálták az illegális bevándorlást, addig Magyarország ehelyett családtámogatással oldaná meg a népességfogyást. Szerinte hazánkban nincsenek éhező gyerekek, hisz azok, akik óvodába, iskolába járnak, megfelelő ellátásban részesülnek. Hangsúlyozta továbbá, hogy meg kell erősíteni a honvédelmet, a katonai védelmi kiadásokra sem kell sajnálni a pénzt, Magyarországnak ugyanis képesnek kell lennie arra, hogy ha két irányból egyszerre támadják meg, akkor ezt a hadserege el tudja hárítani. A miniszterelnök úgy látja, mindenkinek alapvető képességekkel bírnia a haza megvédésére. „Ez fontos szempont a fiatalok nevelésében, a Nemzeti alaptantervnek ezért ez elemi része lesz” – mutatott rá az interjúban Orbán.