Jakab: A börtönben Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória

Jakab: A börtönben Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs tárca nélküli miniszter az Országgyûlés plenáris ülésének kezdete elõtt 2018. május 18-án (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamenti szezon beindulásával a miniszterelnök és az ellenzéki politikusok közötti csörték is újraindulnak, ezúttal is Jakab Péterrel volt a legélesebb. A Jobbik elnöke ugyanis azt mondta a szivárványos zászlóval szembeni gyűlöletkeltés kapcsán: A börtönben Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.

Sokat emlegetett mondatával kezdte Jakab Péter az Orbán Viktornak szánt kérdését hétfőn délután a parlamentben, amikor felidézte első országgyűlési felszólalását: „Ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem”. Ám azóta – mint mondta – az Egyesült Államok elnöke gengszternek nevezte a kormányfőt, a Jobbik pedig azt ígéri, hogy „ennek megfelelően el fogják számoltatni”. Azt mondta, hogy fideszes ismerősei azért szavaznak még a kormánypártokra, mert – elmondásuk szerint – „az Orbán úr már biztosan eleget lopott”. Jakab Péter itt fel is tette a kérdést: Eleget lopott már?. A kormányfő rövidre zárta a választ azzal, hogy az Egyesült Államok elnöke nyilvánvalóan összekeverte Magyarországot Ukrajnával.

Jakab Péter azonban azzal folytatta, hogy örül annak, hogy a pápa, ha nagy nehezen is, de biztosított egy félórát, hiszen a gyónást el kell kezdeni. Ellopták a fél országot, majd a kormány gyűlöletkeltő politikáját bírálta, például a szivárványos zászló kapcsán, ami bár Jakab Péternek sem a szívügye, de ettől még nem tenné őket a gyűlölet céltáblájává. A gyűlölet ugyanis visszahull a gyűlölködők fejére. Miniszterelnök úr egy kicsit ön is fogja vissza, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória – fogalmazott a pártelnök.

A kormányfő azt mondta, hogy próbálta megérteni a kérdést. Majd arra hivatkozott, hogy 2010 óta a nemzeti és állami vagyon jelentősen nőtt, szemben Jakab Péter szövetségesének kormányzati időszakával, amikor mindkettő csökkent.

Adómentes minimálbér

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt, a Fidesz-kormány a gazdagoknak csökkentette az adóját, a kisjövedelműeknek növelte, ma a magyar dolgozók minimálbére az egyik legkevesebb az unióban, ráadásul Magyarországon kétmillión élnek a létminimum alatt, „ez a Fidesz-kormány szégyene”. – Aki minimálbért kap, az ne adózzon egyáltalán, mert a minimumból nem szabad elvenni – mondta az MSZP társelnöke. – Miért akadályozzák, hogy a dolgozó emberek több pénzhez jussanak? – zárta felszólalását.

Orbán Viktor szerint lehet elméleti vitákat folytatni, melyik a jó adórendszer, de a puding próbája az evés, „a mienk működik”. A szocialista politikus szerint ugyanakkor már a kormánypárti képviselők közül is vannak, akik arról beszélnek, hogy a kiskeresetűeknek ne kelljen adót fizetni. Orbán Viktor ugyanakkor csak azt ismételte meg, hogy a szocialista javaslat visszavinne bennünket oda, ahonnan 2010-től indultunk, „épelméjű ember nem szavaz meg olyat, mai már tönkre tette az országot”. Egyúttal hangsúlyozta, ha valaki ma tízszer többet keres, akkor tízszer többet is fizet. – A mostani rendszer működik, komplett, bevált, segíti a családokat – állította.

Államadósság

A DK-s Varju László azzal kezdte, hogy amikor a Fidesz 2010-ben átvette az ország kormányzását, 78 százalékos GDP-arányban volt az államadósság, az akkori 21 ezer milliárdot rendkívül magasnak találták. Ma ugyanakkor ez az összeg a 40 ezer milliárdot éri el. A politikus szerint, „ha a pénzt jól használták, akkor nem hunyt volna el 30 ezer ember az önök hibájából”. Magyarország pedig szegényebb lett. Orbán Viktor mindezt egy kommunista beszédnek minősítette, hiszen amit ők elkövettek, azzal mást vádolnak.

Varju László azonban kitartott amellett, hogy 20 ezer milliárd volt az államadósság, most pedig 40 ezer milliárd. Egyúttal bírálta azt is, hogy most emellett devizahitel-adósságot is az emberek nyakába sóznak. A kormányfő ezt egy olyan ajánlatnak nevezte, ami a Gyurcsány-kormány idején volt, ugyanakkor a kormány nem fog így tenni, itthon lesznek béremelések és lesz 13. havi nyugdíj.

Túl drága élelmiszerek

Az LMP-s Csárdi Antal azzal kezdte, hogy a kormányfő néhány hete lement a sarki újságoshoz megtekinteni, mi a helyzet a hazai média ügyében. Azt javasolta, hogy inkább menjen le egy szabadon választott piacra, hogy a saját szemével lássa: az alapvető élelmiszerek ára elfogadhatatlan mértékben emelkedett. Orbán Viktor válaszában felsorolta, hogy mi mindennek vitték már le az áfa mértékét – élő sertés, marha, hús, tojás hal, tej –, vagyis képviselőtársa is láthatja, hogy igyekeznek. Csárdi Antal ezt kevésnek nevezte, mire a miniszterelnök azzal érvelt, hogy ezeket fogyasztják leginkább a magyarok és ez terheli leginkább a pénztárcáikat. A cél most az, hogy az élő munkát terhelő adókat csökkentsék.

Miért nem írt az MTI az előválasztásról?

A párbeszédes Tordai Bence azt kérdezte, hogy a kormányfő vállalja-e a felelősséget a 30 ezer áldozatért? Kíváncsi volt arra is, hogy egyetért-e az MTI értékelésével, miszerint nem adtak hírt az előválasztásról. A harmadik kérdése az volt, hogy miért titkosították a hétfői nemzetbiztonsági bizottság ülés jegyzőkönyvét, ha nincs titkolnivalójuk. Végül arról is érdeklődött, hogy támogatja-e a kormányfő a Diákváros megépülését, az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítását?

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy halottak és áldozatok érzéseivel „játszani” ízléstelen és visszataszító. Az MTI szerinte azzal, hogy nem tudósít az előválasztásról, az ellenzéknek kedvez. A bizottsági ülésnek van egy meghatározott rendje, az álláskeresési járadék pedig „ésszerűen” három hónapos, utána pedig egyből rendelkezésre áll a közmunka.

Tordai Bence gyengének és gyávának nevezte ahogyan politikai hozzáállást egy ilyen járványkezelés után. Ugyanígy minősítette a titkolózást is. Végül azt is bírálta, hogy a közmunkában 54 ezer forintot lehet keresni, ebből nem lehet megélni. A kormányfő csak ez utóbbira reagált azzal, hogy 2010 előtt sokkal kisebb volt ez az összeg.

Miből telik Hatvanpusztára?

A jobbikos Szilágyi György a kormányfőt idézte: „sosem voltam vagyonos ember, nem is leszek”. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor „mindenki tudja, hogy vonzódik a luxushoz”, például luxusrepülővel jár meccsre. Barátját, Mészáros Lőrincet az ország leggazdagabb emberévé tett és „tudja mindenki, hogy ez nem Mészáros Lőrinc vagyona”. Hatvanpusztára is kitért, arra volt kíváncsi, miből telik arra a kacsalábonforgó kastélyra.

Orbán Viktor szerint provokálni próbálják, hiszen van vagyonnyilatkozata, minden pontja ellenőrizhető. Megismételte azt is, hogy más üzleti ügyeivel nem foglalkozik. Hatvanpusztáról annyit mondott, hogy náluk az a szokás, a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba.

Szilágyi György Hatvanpusztával folytatta, azzal, hogy édesapjának sem volt annyi bevétele, amiből azt megépítik. A miniszterelnök szerint ugyanakkor nem kell komolyan venni, amit vitapartnere mond, már csak azért is, mert korábban azt mondta, hogy soha nem fognak összeállni a baloldallal.

Címkék: Orbán Viktor