Orbán bejelentette, hogy bizonyos csoportoknál meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

Orbán bejelentette, hogy bizonyos csoportoknál meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebookon, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot – bizonyos társadalmi csoportok esetében – január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.

A kormányfő a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után közölte: meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál.

A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget – ismertette Orbán Viktor.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/331889131472644/

„A gyermekeseknek, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek és közfoglalkoztatottaknak semmit sem kell tenniük, ha nem akarnak fizetni, a moratórium automatikusan meghosszabbodik” esetükben – mondta, hozzátéve: csak akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének.

Emellett a kormány – a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslata alapján – hat hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre – tájékoztatott Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget. Ez azt jelenti, hogy decemberig 2 ezer milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál – emelte ki.

A Demokratikus Koalíció úgy reagált a bejelentésre, hogy „azoknak a százezreknek tehát, akik a járvány miatt elveszítették az állásukat, de az Orbán-kormány által három hónaposra rövidített munkanélküli ellátásuk már lejárt, vagy nem is tudták magukat az orbáni rendszerben munkanélküliként regisztrálni, január egytől újra fizetniük kell a hiteleiket”. A DK szerint a kormány bejelentésével ellentétben mindenkire ki kell terjeszteni a hitelmoratóriumot, ez a minimum, amit európai magyar polgárokként elvárunk a kormánytól!

A Jobbik úgy reagált, hogy a miniszterelnök a hiteltörlesztési moratórium részleges meghosszabbításával megint a fékezett habzású megoldást választotta, a Jobbik teljes körű javaslata helyett. „A törlesztési moratórium nem szívesség, hanem logikus kényszer, és minden érintett magyar embernek járna. A miniszterelnök nem beszélt a »rejtett költségekről« sem: a Jobbik megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a hitelek a moratórium mellett még drágulhassanak is. A legnehezebb szociális helyzetbe taszított magyarokat hármas pajzzsal kell védeni, ezért kiterjesztenénk a moratóriumot minden magyarra és minden mikro- kis és közepes méretű vállalkozásra. Másodsorban azonnali kilakoltatási moratórium mellett hadat kell üzenni a végrehajtói visszaéléseknek. Végül pedig minden magyar munkavállaló kieső bérének 80 százalékát ki kell pótolni, azok esetében is, akik elveszítették a munkahelyüket” – közölte Z. Kárpát Dániel.