Orbán értelmezése szerint jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal

Orbán értelmezése szerint jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden akadály elhárult az Európai Bizottság és Magyarország között, amely a megállapodást eddig hátráltatta – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MTI szerint csütörtökön a szlovákiai Kassán.

A kormányfő a V4-es miniszterelnökök közös sajtótájékoztatóján kifejtette: 17 pontból álló csomagról egyeztek meg az Európai Bizottsággal, „ők megmondták, hogy mit akarnak”, aztán „ezeket konkretizáltuk, és ezeket végrehajtottuk”.

Közölte: most azt várják, hogy a november 30-án esedékes bizottsági ülésen döntsön a testület. „Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk és amiben megegyeztünk” – jelentette ki. Megjegyezte: azóta már van tizennyolcadik igény is, de arról is megegyeztek, hogy azt is teljesítik, viszont annak a határideje márciusban lesz.

Eközben azonban – mint lapunk is megírta – olyan információk kerültek napvilágra, amelyek szerint az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurónyi (3 ezer milliárd forintnyi európai forrás blokkolását fogja javasolni Magyarország jogállamisági hiányosságai miatt. Hírek szerint a brüsszeli testület jövő héten szerdán negatív értékelést ad majd annak a 17 vállalásnak a teljesítéséről, amelyeket a kormány a korrupcióellenes keret megerősítése érdekében vállalt, s amelyekről Orbán is beszélt Kassán. 

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén is nagy többséggel elfogadott egy olyan állásfoglalást, amelyben kimondják, hogy „a Bizottságnak és a Tanácsnak a magyar nyomásnak ellenállva el kellene fogadni a források felfüggesztését jelentő, a jogállamisági mechanizmus keretében javasolt intézkedéseket”.

A V4-es csúcs utáni sajtótájékoztatón másra is fény derült: Orbán a Napunk szerint elárulta, hogy Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, de a csatlakozásukról csak a jövő év első ülésén fognak szavazni. Szerinte a két ország egy percet sem veszített Magyarország miatt. 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban bejelentette, hogy a csúcson megsürgetik Orbánt, gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A magyar kormány korábban többször állította, hogy ezt még az idei üléseken szeretnék megtenni, a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a parlament utolsó ülésnapján, azaz december 7-én szavaznak róla, de ezek szerint ez mégsem lesz így.

Címkék: Orbán Viktor