Orbán Bécsben: Bevándorlásellenes vagyok, de ez nem faji kérdés

Orbán Bécsben: Bevándorlásellenes vagyok, de ez nem faji kérdés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatójukra érkezik Bécsben 2022. július 28-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz, de ettől még a rasszizmust ugyanúgy elítéli – erről beszélt csütörtökön Orbán Viktor Bécsben, ahol Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott. A miniszterelnöknek a hétvégi, tusnádfürdői beszéde után kellett hosszan magyarázkodnia. De az elmúlt napok is erről szóltak a kormánypártok számára, főleg miután Hegedüs Zsuzsa is visszamondta a miniszterelnöki tanácsadói pozícióját. Orbán és Nehammer szavairól többek között a Telex és a Népszava számolt be.

A közös sajtótájékoztatón a magyar kormányfő is teljesen egyetértett a rasszizmus és antiszemitizmus elítélésével, elmondása szerint pedig ő bevándorlásellenes politikus, de ezt nem tartja faji vagy biológiai kérdésnek, inkább kulturálisnak.

Nehammer azzal kezdte, hogy sok minden köti össze a két országot, a kapcsolat alapja a barátság, ami megjelenik abban is, hogy 1400 osztrák cég működik Magyarországon. A kancellár szerint őszinteségre van szükség azokban a kérdésekben is, amelyekben nem értenek egyet. Az egyik ilyen az atomenergia, másik a tusnádfürdői beszéd. Elutasítjuk a rasszizmus mindenféle formáját, annak relativizálását is, jelentette ki Nehammer. Szerinte az ő felelősségük különösen jelentős, mert részük volt a nemzetiszocializmus bűneiben.

Orbán szerint a megbeszélés legfontosabb témája a migráció volt, de intellektuális kérdésekről is egyeztettek, ilyennek tartja a rasszizmus ügyét. A kormányfő elmondása szerint arra volt kíváncsi, most is számíthat-e osztrák barátainkra, erre pedig szerinte „pozitív választ kaptunk”.

Úgy látja, teljes az egyetértés rasszizmus és antiszemitizmus ügyében, amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolja ő is. Szerinte az antiszemitizmus elleni küzdelemben Magyarország különösen az élen jár. Mint folytatta, a politikában pedig biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, maximum kulturális alapú. Hozzátette, ő valóban ellenzi a migrációt, de úgy tartja, ebben a kérdésben nem ravaszkodik. „Nem kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat” – tette hozzá. Atomenergia-ügyben is van különbség szerinte, miután nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint Ausztriának, ezért az atomenergiát sem tudjuk nélkülözni. 

A háború kapcsán a magyar miniszterelnök szerint bebizonyosodott az, hogy az ukránok nem fognak tudni győzni a nyugatról küldött fegyverekkel, illetve a nyugaton kiképzett katonákkal. Elmondása szerint ők ezt nem tudják befolyásolni, de elmondják nyugati barátaiknak, hogy az ukránok ezektől még nem fognak nyerni. Ezért is a békéért kell tenni szerinte. Ha energiahiány lesz, akkor recesszió is, ha pedig visszaesés, akkor elvész a politikai stabilitás.

A fogyasztáskorlátozásra vonatkozó kérdésre Orbán azt mondta, a magyarok nem szeretik, ha jogot vesznek el tőle. Úgy is mondhatná, a magafajták nem szeretik. Szerinte ha Brüsszelben beleszólnak, mit kell csinálni a saját energiánkkal, az a magyaroknak nem fog tetszeni. De nincs mit tenni, az európai egység fontos, ezért tudomásul vesszük a számunkra kedvezőtlen döntést is, és igyekszünk a legkisebb károk mellett végrehajtani. Egyébként viszont a kormányfő szerint Brüsszel nem a főnökünk, és az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten és Madridban. Úgy látja ugyanakkor, hogy nem ki akarnak babrálni az EU-val, hanem hozzátenni a magukét a közös döntéshez. 

Orbán szerint Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni az Európai Unióval. Szóba került ugyanakkor Kirill pátriárka esete, a kormányfő állította, hogy ez ügyben valóban nem született megállapodás. Azért tartotta fontosnak Kirill levételét a szankciós listáról, mert szerinte az ortodoxia szükséges lesz a hosszú távú rendezéshez. – El kell kerülni egyházi személyek szankcionálását, már csak azért is, mert különben a mi egyházi vezetőinkkel is hasonló történhet – vélekedett. 

Nehammer azt is elmondta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók nem olyan gyorsan hatnak, mint azt előzetesen gondolták, emiatt van némi frusztráció. Viszont amellett kitart ő is, hogy a szankcióknak jobban kell fájniuk azoknak, akikre kirótták. Úgy látja, ha gázembargó lenne, akkor borulna a német ipar, ami magával rántaná az osztrák gazdaságot is. 

Az osztrák kancellárral való csütörtöki sajtótájékoztató volt egyébként az első nyilvános esemény, amelyen Orbán megjelent a fajok nemkívánatos keveredéséről szóló tusványosi beszéde óta. Több tucat tüntető várta csütörtökön délelőtt Orbán Viktort Bécsben, az osztrák kancellári hivatal épülete előtt, érkezésekor pedig kifütyülték.