Orbán: Én a munkásokkal vagyok

Orbán: Én a munkásokkal vagyok

Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor kormányfő is megszólalt a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény, közismert nevén, a rabszolgatörvény ügyében. Mindeközben folytatódtak a szakszervezeti tiltakozások, ma Szolnoknál voltak útelzárások. A demonstrálók további akciókat helyeztek kilátásba.

Ez a munkások érdekét szolgálja – kommentálta a munka törvénykönyvének küszöbön álló módosítását Orbán Viktor a Parlamentben az Atv.hu-nak nyilatkozva. A kormányfő sietett hozzátenni ugyanakkor, hogy a törvény ellen tiltakozó szakszervezeteknek „legnagyobb figyelme és tisztelete ellenére” sincs igazuk.

A miniszterelnök kifejtette, a szavazás előtt álló jogszabály szerint önkéntes túlmunkavállalásról van szó, ráadásul a törvény védi a munkásokat, akik örülhetnek, mert ha akarnak, akkor többet dolgozhatnak majd, ami együtt jár azzal, hogy többet is kereshetnek.

„Lehet, hogy ez a szakszervezetek ellenére van, nem érdekük, hogy a dolgozók többet keressenek, de a munkások nyugodjanak meg, én és a kormány a munkások oldalán állunk”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Amikor nekiszegezték a kérdést, miszerint a munkaadók az előterjesztés alapján túlmunkára kényszeríthetik a dolgozóikat, a kormányfő azt mondta: Magyarországon ma munkaerőhiány van, és a munkásokat az a gazdaságpolitika védi, amely munkaerő-keresletet teremt, és a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. – Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért – fejtegette.

Orbán visszautasította, hogy a nagy német multicégek, illetve főleg a Debrecenbe gyárat építő BMW feltétele lett volna a törvénymódosítás. Ehelyett – állította – a törvény leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti: „ha valaki többet akar dolgozni, az törvényesen tehesse meg”.

Kivonult az ellenzék a „rabszolgatörvény” vitájáról | Magyar Hang

Felsorakozott az országgyűlési őrség is, miközben az ellenzék a „rabszolgatörvény” megszavazását kívánta akadályozni. Előbb rekordmennyiségű módosítóval akartak obstruálni a pártok, de persze ez rögtön nem jött be. Meg is kezdődött a szokásos ügymenet: az ellenzékiek szólni kívánnak, Kövér László viszont leint mindenkit. Az ellenzék sípolásba kezdett, mire a házelnök közölte, „orvosi ügyelet” áll rendelkezésre az ülés alatt.

Kósa Lajos, a törvénymódosítás egyik előterjesztője a hétfői ellenzék obstrukciókísérletet kritizálta. (Az ellenzéki frakciók több mint 2900 napirend-módosító javaslat benyújtásával akarták lassítani a tervezet vitáját. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy egyetlen döntéssel kell határozni a napirend-módosító javaslatokról.) – Ameddig lehetett beadni érdemi indítványt, ez múlt hét csütörtöke volt, addig az ellenzék egyetlen egyet sem adott be. Az ellenzék hisztériája révén az értékes műsorperceket is a törvény megismerésétől veszi el ez az obstrukciós kísérlet – jelentette ki a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában Kósa.

Mint mondta, maga a törvény nem tekinthető általánosnak, hiszen a munkaerőpiac 10-15 százalékát érinti érdemben. A politikus kizártnak tartja, hogy a szombati tüntetés és a hétfői parlamenti botrány miatt bármilyen engedményt tennének, vagy esetleg módosításokról tárgyalnának a törvénnyel kapcsolatban.

A kormánypárti képviselők szerint a túlórakeret megnövelése arra is jó, hogy a nagyobb bérre vágyó magyarok ne menjenek el Ausztriába dolgozni. Ugyanakkor azt a Fidesz vezető politikusai sem tagadják, hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel.

A szakszervezetek nem adják fel, ma például Szolnokon tüntettek útlezárással a rabszolgatörvény ellen, és a Mérce.hu információja alapján  „Szabad diák, szabad munkás”, „Diákok a munkásokkal a rabszolgatörvény ellen” feliratú molinókkal a szakszervezetekkel szolidáris Hallgatói Szakszervezet is részt vett az akcióban. A Vasas Szakszervezeti Szövetség a múlt pénteken félpályás útlezárással tiltakozott a törvénytervezet ellen, míg hétfőn Pécsen egyórás forgalomlassító demonstrációt tartottak, amivel párhuzamosan Győrben több tucat autó lassította a forgalmat. László Zoltán alelnök a lapnak azt mondta, további útlezárásokat is terveznek, például Nyíregyházán, de máshol is zajlik már az egyeztetés a tiltakozásról. Az alelnök kilátásba helyezte, a törvény elfogadása esetén akár ipari területek lezárására vagy országos sztrájkra is sor kerülhet.

Ragaszkodik rabszolgatörvényéhez a kormány | Magyar Hang

Már nem csak kollektív szerződés esetén lehetne majd rábírni a dolgozót a több, akár évi 400 túlórára – legalábbis ez derült ki a Hende Csaba által elnökölt törvényalkotási bizottság által csütörtök este benyújtott szövegből. A Hvg.hu beszámolt róla, hogy az országgyűlés törvényalkotási főbizottsága nem engedi, hogy túlzottan enyhítsék a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslatot.

A kormány elképzelései szerint a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek, és az ezért járó fizetést egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni. A rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb, azaz 5 helyett 6 napos lehet egy munkahét.