Orbán Eszéken: a Fidesz saját maga dönt a sorsáról az Európai Néppártban

Orbán Eszéken: a Fidesz saját maga dönt a sorsáról az Európai Néppártban

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b3), Andócsi János igazgató (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő (b) felavatja a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát Eszéken 2019. november 28-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szerint két-három hónapba telhet, mire eldől, az Európai Néppártban folyatja-e a Fidesz az európai politizálást. A pártcsalád felfüggesztette a Fidesz tagságát, ennek ellenére a magyar miniszterelnök azt mondta, a Fidesz döntése, marad-e a néppártban, és ez elmondása szerint attól függ, továbbra is balra tolódik-e a politikai tömörülés. Orbán Viktor a horvátországi Eszéken Andrej Plenkovic horvát kormányfővel találkozott, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) – amelynek Plenkovic elnöke is – szintén megszavazta a felfüggesztést.

Magyarország támogatja az EU 2020 első felében esedékes horvát elnökségének célkitűzéseit - jelentette ki Orbán Viktor a horvát kormányfővel tartott munkaebéd után az MTI tudósítása szerint.

Elmondása szerint az Európai Unió bővítése mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban.

Donald Tusk, Orbán Viktor nagy ellenfele az Európai Néppárt új vezetője | Magyar Hang

Orbán Viktort újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának – a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott – felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP), amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, és úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. – Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy meg tudják beszélni a vitás kérdéseket, „a nyitottság és a barátság” adott.

Orbán Viktor szerint a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. – Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk – mondta. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott. A kétoldalú kapcsolatok témájában mindkét politikus kiemelte a kisebbségek szerepét, kultúrtájuk megóvásának fontosságát.

A horvát kormányfő elmondása szerint országa uniós elnöksége alatt három nagy területre összpontosítanak majd: a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő viszonyrendszer kialakítására, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről szóló tárgyalások folytatására, valamint az EU-bővítésére. – Elsősorban meg kell találni a lehetőséget, hogy újra megnyissuk a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával – húzta alá.